IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
15:13 | 17 февруари 2017
Обновен: 14:00 | 16 април 2024

Във Варна 95 средношколци от цяла България представиха свои иновации в изложение

Повечето разработки бяха с глобално значение, целящи природосъобразност, опазване на околната среда и грижа за здравето на човека

По материала работи: Слав Велев
Във Варна 95 средношколци от цяла България представиха свои иновации в изложение

95 средношколци се съревноваваха за „ Най-добра иновативна идея“ във Варна.  Учениците, разпределени в 22 отбора, представиха на изложение своите проекти с помощта на макети, компютърни графики и визуализации и показаха предприемачески дух и усета си за бизнес. Ученици от цяла България споделиха своите креативни идеи за по-чиста България и по-здравословен начин на живот в състезанието за интересни нововъведения, които могат да влязат в употреба в бита и индустрията.

Повечето от децата бяха вложили усилията си в разработки с глобално значение, целящи природосъобразност, опазване на околната среда и грижа за здравето на човека. 

Други оригинални  хрумвания пък бяха свързани с идеи за полезни и улесняващи ежедневието устройства, както и по-мащабни и скъпи за реализиране съоръжения за отдих и почивка, като например космически хотел.

 

Целите на това състезание са свързани с осъществяването на по-пряка връзка между средното образование  и Технически университет - Варна, но главната идея е да стимулираме иновативността, предприемачеството, креативността у подрастващите, както и да вдъхнем кураж за състезателното начало на нашите потенциални студенти.  Това каза за медийна група „Черно море“  доц. д-р Таня Панайотова. Събитието се случва за пета поредна година, като тази година ТУ-Варна освен домакин бе и организатор на форума. 

 

Възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" от Варна отправят поглед към по-чиста България без пластмасови отпадъци. Те предлагат няколко варианта за справяне с лошата световна тенденция, като един от тях е поставяне на специални кошове за пластмасови бутилки, чието съдържание да бъде транспортирани направо до завода за рециклиране.  97 % от отпадъците у нас директно отиват на сметището, докато в Германия например 40 % от бутилките от бавно разградим  материал се вземат веднага за преработка, каза Димитър Балев от отбора на МГ. Според него с монтирането на тази мрежа от кошове от една страна ще се скъси дистанцията между потребителите и заводите за рециклиране, а от друга  всеки ще бъде насърчен да предава бутилки, особено ако има възможност след това да получи и бонус точки и кредити към някоя хранителна верига за стойността на върнатата суровина. Ученикът поясни, че подобен модел вече е изпитан в Германия и работи безупречно.

 

Проектът „Невидим противогаз“ на ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт – Казанлък, има амбициозната цел да осигури по-чист въздух в градския транспорт.

 

Целта е да противодействаме на сериозния световен проблем- замърсяването на околната среда, и в частност на въздуха. Нашата адаптивна система е много подходяща за мегаполисите, където замърсяването достига високи нива, каза Валентин Златанов.

Нашата система работи именно за намаляваенто на твърдите частици, които всеки ден неволно вдишваме.

Системата е съвсем екологична. Чрез  вакуум изтегляме взъдух от атмосферата, който минава през воден филтър и след това се изпуска в помещението на превозното средство, в което е монтирана. Зaхранвана е само от електричество, набавено от самото превозно средство, действа на принципа на динамото, разказа още за проекта Валентин.

 

Друга разработка на ученици от Професионална Гимназия по Горско Стопанство и Дървообработване "Николай Хайтов"пък предлага условия за комфортна почивка на хора с домашни любимци в хотелски комплекс с отделен корпус за животни. Учениците мотивираха идеята си с това, че много хора често пропускат почивките си, защото няма на кого да поверят своите любимци, или защото просто не искат да се разделят с тях.

 

Друга интересна идея пък насърчава здравословното хранене. Ученици от търговската гимназия във Варна дават визия за справяне с проблема с наднорменото тегло, като предлагат  вендинг машини в града за полезни и екологични храни. Другата идея на отбора е в помощ на диабетно болните хора.  Става въпрос за контактна леща, която измерва кръвната захар чрез сълзите.

 

Сред нестандартните идеи бе проектът за космически хотел, който разкрива възможност за необикновени изживявани при нулева гравитация.

 

Елисавета Илиева

 

Коментари

Новини Варна