IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
06:47 | 7 януари 2014
Обновен: 11:29 | 29 април 2024

4 г. затвор за румънски премиер

4 г. затвор за румънски премиер

По материала работи: Златина Добрева
4 г. затвор за румънски премиер

Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия премиер на страната Адриан Нъстасе на 4 г. лишаване от свобода по обвинения в корупция и шантаж, предаде РИА Новости.
В средата на декември Върховният съд, който проведе слушанията по делото "Нъстасе", оправда бившия премиер, но прокуратурата обжалва това решение.
Според обвинението Нъстасе е получил около 630 000 евро в афера с внесени от Китай стоки. Също така в тази сума влиза неплатен ремонт на негово недвижимо имущество, а ръководителят на компанията, извършила ремонтните дейности, бе назначен на висок държавен пост. Освен това Нъстасе бе обвинен в шантаж на румънския консул в Хонконг, който бе главен свидетел в хода на разследването. Съпругата на бившия премиер Даниела получи тригодишна условна присъда за фалшифициране на документи.
Сега Нъстасе трябва да се върне в затвора, откъдето беше пуснат през март миналата година.  Малко след произнасянето на присъдата Нъстасе се е предал на полицията.
Нъстасе беше премиер на Румъния от 2001 г. до 2004 г. Разследването срещу него започна през 2006 г. Нъстасе е най-високопоставеният румънски политик в цялата история на страната, който е осъден за корупция.

Коментари

Новини Варна