IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
13:39 | 18 септември 2014
Обновен: 01:07 | 22 април 2024

И фенове ще спасяват футболния “Спартак 1918”

И фенове ще спасяват футболния “Спартак 1918”

По материала работи: Борис Проданов
И фенове ще спасяват футболния “Спартак 1918”

Спортни деятели и легенди бистриха състоянието на футболния “Спартак 1918”. Голямата идея и цел е този клуб да не изчезне от картата на България. Разяснено беше с подробности всичко, което се е случило с акциите на клуба от времето на Николай Ишков до днес. Всичко беше подкрепено и с необходимите документи. Част от феновете на “соколите” се обединяват и застават зад тази идея, клубът да оцелее. Оздравителната акция ще продължи. Всички почитатели на отбора ще получат шанс да участват в спасителната дейност. Отбора трябва да го има, да се възроди чисто футболно и да продължи славния път на “онзи“ “Спартак”, който познаваме всички.
Беше припомнена историята на краха на “соколите”. Когато Ишков закъсва финансово, той предава 89 % от акциите на Иван Славков. Останалите са притежание на други еднолични акционери. Иван Славков поема отбора, издържа го известно време, но в един момент прехвърля тези 89% на Живко Великов. Още по времето на Ишков варненската община участва с 34% в акционерното дружество Спортен комплекс “Спартак“. Останалите 66 % преминават автоматично в “Инжстрой“.
В този момент вече ПФК “Спартак” (Варна) го няма, а съществува новосъздаденото акционерно дружество “Спартак 1918". Фалирането на предишното АД е било неминуемо, защото по този начин се спасява дълг в размер на 5,2 млн. лв.
За да се спаси отборът и да не стартира от “В“ група, е направена схема с БФС и се взема лицензът на друг клуб, така че при основаването си “Спартак 1918” (Вн) стартира директно в “Б“ група. За неговото съществуване условието е от построените спортни игрища и от останалата прилежаща база да се отделят средства за клуба, но само ако има печалба. Досега обаче се декларира финансова загуба и пари за “соколите” няма, което е и причината за колапса на отбора.

Коментари

Новини Варна