IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Начало
18:39 | 23 май 2014
Обновен: 12:40 | 29 март 2024

ЕС обсъжда санкции за Русия, ако изборите в Украйна не са свободни

ЕС обсъжда санкции за Русия, ако изборите в Украйна не са свободни

По материала работи: Златина Добрева
ЕС обсъжда санкции за Русия, ако изборите в Украйна не са свободни

Лидерите от ЕС ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни, като ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, предаде Ройтерс.
Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно строги и не много строги. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.
Според сценария за по-леки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.
Според сценария за най-строги санкции ЕС обмисля ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.
Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30 процента от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 година това се равнява на 130 милиарда евро по данни на Европейската комисия.
Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия, пише Dnes.bg, цитирайки БТА.

Коментари

Новини Варна