IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
12:15 | 30 май 2014
Обновен: 00:31 | 24 март 2024

Изчезнаха още наблюдатели на ОССЕ в Украйна

Изчезнаха още наблюдатели на ОССЕ в Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Изчезнаха още наблюдатели на ОССЕ в Украйна

Наблюдателната мисия на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, разположена в Украйна, съобщи днес за изчезването на още една група наблюдатели, предаде ИТАР-ТАСС. Както уточни пресслужбата на ОССЕ, вчера в 19.00 часа местно време е изгубена връзка с членовете на група, работеща в Луганска област.
"Те бяха задържани от въоръжени мъже на блокпост в град Северодонецк, на 100 км от Луганск", посочва пресслужбата на ОССЕ. Групата се състояла от четирима наблюдатели и украински преводач и се движела с два автомобила.
По-рано днес стана ясно, че са освободени четирима цивилни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), задържани от проруски сепаратисти в Източна Украйна, предаде ДПА.
Информацията е съобщена от сепаратисткия лидер Алексей Чмиленко пред агенция Интерфакс. Засега няма официално потвърждение от ОССЕ.
Чмиленко е лидер на Народния фронт в самопровъзгласилата се Луганска народна република. Той заяви, че инцидентът е предупреждение за външни лица, че не трябва да навлизат в района без предварително уведомяване, предадоха ДПА и БТА.
"Наистина предишният ден беше задържана група от четирима представители на ОССЕ. След това те бяха отведени в Луганск и проверихме документите им. Когато се потвърди, че наистина са представители на международната организация и не се занимават с организиране на провокации се реши да им бъде отправено предупреждение, за да не се разхождат повече без съответната документация и съпровод", заяви Чмиленко. Той добави, че в момента представителите на ОССЕ са освободени.
По-късно в пресслужбата на Луганската народна република обявиха, че наблюдателната мисия на ОССЕ не е била задържана в четвъртък, а просто не е била пусната заради вечерния час. Все още не са освободени четиримата наблюдатели на ОССЕ, работили в Донецка област, които бяха заловени от сепаратистки бойци на 26 май. Четиримата са граждани на Естония, Швейцария, Турция и Дания, които са провеждали рутинна обиколка на изток от Донецк.

Коментари

Новини Варна