IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
19:00 | 8 юни 2014
Обновен: 14:14 | 30 април 2024

Хашим Тачи в борба за трети мандат

Хашим Тачи в борба за трети мандат

По материала работи: Златина Добрева
Хашим Тачи в борба за трети мандат

Жителите на Косово излязоха днес да гласуват на първите парламентарни избори от обявяването на незивисимостта на страната през 2008 г., предадоха световните агенции. Очакванията на наблюдателите са те да бъдат спечелени, макар и в трудна битка, от управляващата Демократическа партия.

Така нейният лидер и настоящ премиер на страната Хашим Тачи има шанс да вземе трети мандат. Основен негов съперник е Демократичният съюз на Косово и лидерът му Иса Мустафа. Смята се, че вотът ще е ключов за европейските амбиции на младата държава. Да го контролират, са събрани 30 000 наблюдатели.

Вотът премина при ниска избирателна активност. В редица секции не са достигали бюлетините. За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и 5 на етническите сърби. Белград призова косовските сърби да гласуват, за да бъдат правата им по-добре защитени.

За да имат свои представители, политическите партии трябва да получат минимум 5 на сто подкрепа, а коалициите - 7 на сто от общия брой на гласувалите. Етническите малцинства автоматично получават 20 депутатски места. 10 от тях са определени за сърбите, а останалите 10 за другите етноси. Политическата кампания за изборите премина под сянката на тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35% и безработица сред младежта от 55%.

Тачи, който е бивш лидер на Армията за освобождение на Косово, насрочи предсрочни избори, след като сръбските членове на парламента блокираха вота за създаването на национална армия.

Коментари

Новини Варна