IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
13:17 | 19 юни 2014
Обновен: 22:32 | 15 април 2024

Крал Фелипе VI положи клетва

Крал Фелипе VI положи клетва

По материала работи: Златина Добрева
Крал Фелипе VI положи клетва

Фелипе VI е новият крал на Испания. Днес той официално се възкачи на престола и положи клетва в парламента, като се врече да уважава Kонституцията и законите на Испания, както и правата на гражданите и автономните области.
46-годишният Фелипе зае днес мястото на баща си Хуан Карлос, който абдикира след 39 г. на престола.
По-рано в двореца Сарсуела близо до Мадрид Фелипе VI получи кралския шарф от баща си - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания.
В речта си пред парламента Фелипе VI отдаде почит на баща си, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко.
Новият крал се обяви за „обединена и многолика Испания, пред която да са равни всички испанци и пред която да се прекланяме всички“.
В първото си слово като крал Фелипе VI заяви, че се надява в страната му „винаги да има разбирателство“.
Това е първото наследяване на трона в Испания от 70-те години насам.
Церемонията по предаването на трона е била скромна предвид затруднената икономическа ситуация в страната, от която страдат мнозина испанци. Не са били поканени чуждестранни лидери или кралски семейства, информира dnes.bg.
Испанските коментатори отбелязаха, че на церемонията по полагането на клетва не присъстваше отказалият се от престола Хуан Карлос, поради желанието си "да не принизява ролята на новия монарх". Отсъстваше и Кристина, сестрата на Фелипе Шести.
Фелипе и съпругата му Летисия преминаха с автомобил "Ролс Ройс" през улиците на Мадрид, преди да се появят на балкона на кралския дворец.
От днес 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава Франс прес. Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10, припомня БТА.
С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурия и може би някой ден в кралица на Испания.
Може да се каже, че малката принцеса е и печелившият коз за една кралска фамилия, чиято популярност беше подложена на изпитание заради скандалите, свързани с крал Хуан Карлос и най-малката му дъщеря Кристина, чието име беше замесено в корупционна схема.
Според приближени до кралския двор Леонор е интелигентно дете, много активно, но уравновесено. Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 г. да се закълне във вярност пред краля и Конституцията.
Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг. Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците.
Освен това в случай на раждането на момче в семейството съгласно конституцията на страната Леонор ще трябва да отстъпи правото си на първа престолонаследничка. По същия начин както стана с Фелипе, който е по-млад от двете си сестри Кристина и Елена.

Коментари

Новини Варна