IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
13:56 | 23 юни 2014
Обновен: 01:46 | 19 май 2024

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Багдад

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Багдад

По материала работи: Пламен Янков
Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Багдад



Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес в Багдад, за да притисне премиера на Ирак Нури ал Малики да състави правителство на по-широка основа, за да обуздае сунитския бунт, който обхвана големи територии в Северен и Западен Ирак, предаде Ройтерс.
Кери пристигна в Ирак, след като сунитските джихадисти си осигуриха нови опорни пунктове по границата със Сирия през уикенда, гарантирайки си пътища за доставки.
Кери "ще обсъжда американските действия в помощ на Ирак пред лицето на джихадистката заплаха и ще призове иракските лидери възможно най-бързо да задвижат процеса за сформиране на правителство, за да се състави кабинет, който да представлява интересите на иракчаните", каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.
Освен с премиера Малики Кери има насрочени срещи с лидера на шиитска партия, с председателя на парламента, който е един от най-влиятелните сунити в Ирак, както и с външния министър, който е кюрд, предаде Асошиейтед прес.
Американски представители казаха, че не се очаква Кери да призове Малики да се оттегли от поста премиер.

Коментари

Новини Варна