IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
14:18 | 19 юли 2014
Обновен: 23:45 | 18 април 2024

Украйна: Боингът е свален от руски екип

Украйна: Боингът е свален от руски екип

По материала работи: Борис Проданов
Украйна: Боингът е свален от руски екип

Украйна разполага с необорими доказателства, че екипът, оперирал с ракетната система, с която според Киев е свален малайзийският самолет, е от руски граждани и те трябва да бъдат разпитани, заяви шефът на украинското контраразузнаване, цитиран от Ройтерс.
"Имаме необорими доказателства, че този терористичен акт е извършен с помощта на Руската федерация. Знаем категорично, че екипът на тази система е бил от руски граждани", каза на пресконференция Виталий Найда.
Той настоя Русия да предаде на Украйна имената на хората от екипа, за да може Киев да ги разпита, посочва Ройтерс.
Бунтовниците в Източна Украйна не са докосвали мястото, където се разби малайзийския самолет, но се безпокоят за хуманитарната обстановка там заради разлагащите се в топлото време тела, заяви сепаратисткият лидер Александър Бородай, цитиран от Ройтерс.
Запазваме си правото, ако забавянето продължи, да започнем да откарваме телата. Молим Руската федерация да ни помогне с този проблем и да изпрати експерти, каза Бородай, премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република.
На пресконференция той каза, че не знае защо на мястото още няма експерти. "Това може би е защото Украйна или украинските власти не са заинтересовани от обективно разследване", отбеляза той.
Бородай каза, че черните кутии на сваления самолет не са намерени, а също че няма разговори за създаване на зона за сигурност на местопроизшествието.
Междувременно малайзийските авиолинии обявиха, че ще възстановят стойността на билетите на пътници, които решат да откажат пътуването с техните самолети. Това важи и за пътници, закупили билети без възможност за отказ от пътуване и възстановяване на сумата, съобщи ДПА.
В добавка "Малейжа еърлайнс" обяви, че в периода 18 - 24 юли няма да начислява такси за пререзервация на билети , които се отнасят до пътувания от 18 юли до 31 декември.
Малайзийският премиер Мохамад Наджиб Разак потвърди, че негова роднина е била на борда да разбилия се самолет, предаде Ройтерс. В съобщение в социалната мрежа "Туитър" Разак изрази съпричастие към близките на жертвите и допълни, че 83-годишната Сити Амира е била сред 44-те малайзийски граждани на борда.
"Малейжа еърлайнс" няма непосредствени планове да транспортира близките на 298-те души, загинали при катастрофата на полет MH17 в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Говорител на компанията съобщи, че близките на жертвите са в Амстердам и за тях се полагат необходимите грижи, а екип на "Малейжа еърлайнс", включително служители по сигурността оценяват ситуацията на мястото на катастрофата.
Dnes.bg

Коментари

Новини Варна