IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
13:51 | 20 юли 2014
Обновен: 22:33 | 15 април 2024

Украйна имала сателитни снимки от пуска на ракетата, свалила Боинга

Украйна имала сателитни снимки от пуска на ракетата, свалила Боинга

По материала работи: Пламен Янков
Украйна имала сателитни снимки от пуска на ракетата, свалила Боинга



Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че страната му има спътникови снимки от мястото на пуска на ракетата, която е свалила Боинга, предаде УНН, цитирайки съобщение на пресслужбата на държавния глава.
Киев има и фото и видео на зенитни установки, свидетелстващи за превоза на оръжие от Русия. Прихванати са телефонни разговори на терористи и са налице други неопровержими доказателства за съпричастността на проруските сепаратисти за трагедията, е заявил Порошенко в разговор с френския президент Франсоа Оланд. Държавният глава на Украйна отново обвини опълченците от Донецката република, че са задържали записващите бордови устройства на падналия Боинг-777" на Малайзийските авиолинии.
"Това обаче няма да ги спаси, защото ние имаме спътникови снимки от мястото на пускането на ракетата", казва Порошенко.
Той сравни свалянето на Боинга с атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и трагедията с врзивяването на самолета на "Пан Американ" над шотландското езеро Локърби от агенти на Кадафи.
Няма информация обаче дали в разговора си с Оланд Порошенко е обяснил защо украинските диспечери са допуснали Боинга да се отклони от курса си и да лети над район, където се водят бойни действия, както и дали е бил съпровождан от украински изтребители.
Киев още в самото начало обвини проруските сепаратисти, че са свалили с ракетна установка самолета. Те обаче са категорични, че не разполагат с оръжия, които може да уцелят самолет на такава височина.
Същевременно премиерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Бородай е потвърдил предположението, че черните кутии на разбилия се малайзийски самолет се намират в Донецк, предаде Интерфакс. „В района на катастрофата са намерени технически елементи от самолета, приличащи на черни кутии. Те се намират в Донецк под мой личен контрол. Те ще бъдат дадени на международните експерти в случай, че бъдат поискани”, заяви Бородай.
Той уточни, че предметите „не могат да бъдат предадени на представители на властите в Украйна, защото е твърде вероятно да бъде нарушена тяхната цялост, за да бъдат фалшифицирани резултатите от разследването”.

Коментари

Новини Варна