IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
18:29 | 4 август 2014
Обновен: 18:44 | 25 април 2024

Коза Ностра нахлу във фейсбук

Коза Ностра нахлу във фейсбук

По материала работи: Деян Михайлов
Коза Ностра нахлу във фейсбук

Сицилианската мафия е известна със стриктните си традиции и кръвни ритуали, които са пазели в тайна самоличността на членовете и действията им поколения наред. Днешните босове на мафията обаче са оставили в миналото написаните на ръка кодирани съобщения и са се пренесли във фейсбук, за да въртят своя бизнес.

Новата генерация на мафиотски босове първоначално използва интернет сайтове като Фейсбук, чрез фалшиви самоличности, за да организира сделките с дрога и да „предлага застраховки". Впоследствие обаче мафиотите все по-често използват мрежата, за да демонстрират своите власт и богатство. Това сочат резултатите от разследване на списание Espresso news magazine.

Наподобявайки блога „Богатите деца на Инстаграм“, сицилианският бос Доменико Палацото публикува свои снимки, на които се забавлява в скъпи заведения, вози се на яхти или лимузини и пие скъпо шампанско. 28-годишният гангстер, сред чиито лайкове фигурира и такъв на боса на босовете Масимо Месина Денаро, също е публикувал в мрежата видео, в което обяснява какво е да си „оригиналният кръстник“. 
Той също се шегува с кандидат-мафиот, който иска да се присъедини към бандата му. „Трябва ли да иозпратя автобиография?“, пита кандидатът. „Да, брато“, отговаря Палацото с насмешка. „Трябва да обсъдим твоето криминално досие. Не взимаме хора без досиета.. Идвай при нас. Ние сме най-силните“, пише още мафиотът.

Друг криминален дон от клана, Салваторе Далесандро е публикувал снимки, които показват луксозния му начин на живот, дори и гозбите и разходките с моторници. „Засега аз съм една от малките акули, която ловува в дълбокото. Но ще дойде момента, когато ще се издигна на повърхността и няма да жаля никого“, пише той. 

Следователите коментират, че вместо да бетонира властта им, хваленето в мрежата може да доведе до падението на новото поколение мафиоти. Палацато е един от 95-те арестувани през юни в рамките на операция „Апокалипс“, при която, по думите на полицията, са били елиминирани „изгряващите звезди“ на бандите на Коза Ностра в града.

Коментари

Новини Варна