IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
18:32 | 14 август 2014
Обновен: 22:34 | 15 април 2024

Германия помага по въздух на бедстващите в Ирак

Германия помага по въздух на бедстващите в Ирак

По материала работи: Деян Михайлов
Германия помага по въздух на бедстващите в Ирак

 

Германските ВВС ще започнат да хвърлят от въздуха хуманитарна помощ за хиляди бедстващи жители на Северен Ирак, предаде ДПА. Според ИТАР-ТАСС четири военнотранспортни самолета „Трансал” ще отлетят в петък към иракския град Ербил. Те ще доставят 36 тона храни и медицински принадлежности. Хиляди жители на Северен Ирак бяха принудени да избягат от домовете си заради настъплението на джихадистите от „Ислямска държава”.
Междувременно в Германия продължават споровете за това трябва ли Федералната република да доставя оръжие на кюрдите в Северен Ирак, които са на предна линия в борбата срещу джихадистите. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер за първи път допусна такава възможност в сряда. В подобен дух се изказа и министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Освен това официален Берлин е готов да приеме бежанци от Ирак. Засега не се предвижда Германия да съдейства на американската авиация в нанасяне на авиоудари по позиции на ислямските екстремисти.
И Франция ще продължи да изпраща помощи в Ирак, за да защити местното население от насилията на радикалните ислямисти, заяви френският военен министър Жан-Ив льо Дриан.

Коментари

Новини Варна