IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
15:41 | 5 септември 2014
Обновен: 22:38 | 15 април 2024

НАТО прави сили за бързо реагиране

НАТО прави сили за бързо реагиране

По материала работи: Деян Михайлов
Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия

Лидерите на НАТО на срещата си на върха в Нюпорт, в Уелс, одобриха План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране, които ще могат да се разполагат в много кратки срокове, предадоха световните агенции, като цитираха генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Расмусен поясни, че силите за бързо реагиране ще включат няколко хиляди военни от сухопътните сили, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни, посочва Асошиейтед прес. Генералният секретар поясни, че силите ще включват и сухопътни, и военноморски части.

Според Расмусен Планът за готовност за действие ще засили способността на алианса за колективни действия. Силите за бързо реагиране се създават, за да се отвърне на заплахата за агресия от Русия.

Пред лидерите на НАТО Расмусен заяви, че всеки, който заплашва която и да е страна в НАТО, ще трябва да се изправи срещу целия алианс. Генералният секретар на НАТО посочи, че силите за бързо реагиране ще осигурят постоянно присъствие на НАТО в Източна Европа и добави, че страните от алианса ще дават своя принос за тези сили на ротационен принцип

Коментари

Новини Варна