IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:41 | 8 септември 2014
Обновен: 22:38 | 15 април 2024

Украйна разреши чужди инвеститори да участват в газопреноса

Украйна разреши чужди инвеститори да участват в газопреноса

По материала работи: Пламен Янков
Украйна разреши чужди инвеститори да участват в газопреноса

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за реформиране на системата за управление на газотранспортната система на страната (ГТС), съобщава на сайта си украинското издание Дзеркало тижня. 

Законът за внасяне на изменения в закона на Украйна за реформиране на системите за управление на единната газотранспортната система на Украйна запазва ГТС и подземните хранилища като държавна собственост, но разрешава те да бъдат отдавани за управление на специално създадени компании.
В тези мениджърски компании държавата ще има контролния пакет, а останалите акции ще могат да се придобиват от компании от Европа и САЩ.
Правителството планира да създаде две компании, обслужващи подземните газохранилища и газотранспортната система с участие на американски и европейски партньори.
Законът, разрешаващ на правителството да създаде оператор на газотранспортната система на страната, в който 49% да се притежават от инвеститори от САЩ и ЕС, беше приет от парламента на Украйна на 14 август.

Коментари

Новини Варна