IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
14:08 | 21 септември 2014
Обновен: 22:40 | 15 април 2024

Ебола разби икономиката на Западна Африка

Ебола разби икономиката на Западна Африка

По материала работи: Пламен Янков
Ебола разби икономиката на Западна Африка

Епидемията от Ебола, разпространила се в Западна Африка е отнела живота на над 2600 души. Регионът е обхванат от хаос, а граничните пропускателни пунктове са затворени. Сиера Леоне нареди на 6 милиона души да останат по домовете си, докато медицински екипи проверят за нови случаи на заразяване, пише USA Today.

В резултат на драматичните мерки, търговията в Западна Африка се срива, което води до недостиг на храни и рязко повишаване на цените.
Международният валутен фонд оповести, че Сиера Леоне, Либерия и Гвинея- три от най-бедните страни в света- ще се нуждаят от над 800 милиона долара до 2015 година, за борба с Ебола.
Кот д`Ивоар , Либерия, Гвинея, Сенегал, Сиера Леоне, Чад и Камерун затвориха границите си, през които преди това търговци и доставчици прекарваха стоките си до ежедневните пазари. Като резултат , страните от региона, особено Сиера Леоне, Либерия и Гвинея страдат от недостиг на храна. Цените също се повишават рязко- например в Монровия, столицата на Либерия, цената на маниоката, кореноплодно растение, което е основна храна в региона, се е повишила със 150%.

Коментари

Новини Варна