IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
17:37 | 24 септември 2014
Обновен: 22:40 | 15 април 2024

ООН: Броят на бежанците е сравним с Втората световна война

ООН: Броят на бежанците е сравним с Втората световна война

По материала работи: Деян Михайлов
ООН: Броят на бежанците е сравним с Втората световна война

Броят на бежанците днес е сравним с времето от Втората световна война", заяви генералният секретар на ООН - Бан Ки Мун.
 
След Втората световна война никога досега не е имало толкова голям брой бежанци, разселени лица, хора, търсещи убежище. Никога преди към ООН не са се обръщали толкова много хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, храна и други важни провизии, каза Бан Ки Мун на 69-тата сесия на Общото събрание на ООН.
 
Той предупреди, че "човешките права са под атака" в целия свят. "От бомби до обезглавявания, от преднамереното гласуване на цивилни до нападението на болници, приюти и хуманитарни конвои на ООН, правата на човека и върховенството на закона са под атака", заяви ръководителят на ООН.
 
Бан се позова на "новите дълбини на варварството", извършвано от джихадисти в Сирия и Ирак, като спомена дълъг списък от световни кризи – войната в Газа, насилието в Украйна, Южен Судан и Централноафриканската република.
 
Това е ужасна година за принципите, залегнали в Хартата на Обединените нации, която поставя мира и сигурността в центъра на своята мисия, каза Бан.  Повече от 140 лидери се събраха в централата на ООН в Ню Йорк за шестдневен дебат, в който вероятно ще доминира водената от САЩ кампания за изкореняване на ислямизма в Ирак и Сирия. 
Утре Бан организира министерска среща за международната реакция на кризата с вируса Ебола.

Коментари

Новини Варна