IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
18:21 | 24 септември 2014
Обновен: 09:19 | 25 март 2024

Интернет предприемачите - новият богаташки елит на Китай

Интернет предприемачите - новият богаташки елит на Китай

По материала работи: Деян Михайлов
Интернет предприемачите - новият богаташки елит на Китай

Оцененото на 25 милиарда долара IPO на Alibaba направи от Джак Ма най-богатия човек в Китай. И други представители на новото поколение китайски интернет магнати се прокрадват напред в класациите на заможните китайци, тъй като инвеститорите се избиват за акции на техните технологични компании, пише в свой анализ The Wall Street Journal, цитиран от Днесбг.

Ма, основател и изпълнителен председател на Alibaba Group, и неговото семейство разполагат с нетно богатство от около 25 млрд. долара след IPO-то през изминалата седмица, става ясно от годишната класация на Hurun за богаташите, чиято последна версия бе представена във вторник от анализаторската група Hurun Report. Така Ма поема водачеството на ранглистата, която дълго време бе доминирана от магнати в сектора на недвижимите имоти. Говорител на Alibaba не пожелава да коментира темата.

Основателят на Alibaba не е сам. Половината от топ 10 в класацията през тази година са том мениджъри в сектора на технологиите. Към тях се включват мениджъри на интернет конгломерата Tencent, на доставчика на търсачката Baidu, на онлайн платформата за търговия JD.com, както и на производителя на смартфони Xiamoi. От сектора на недвижимите имоти през тази година в топ 10 има само двама - ясна индикация за забавянето на китайския пазар на имоти.

Промяната отразява високия приток на капитали в бързо развиващия се интернет сектор на Китай. Инвеститорите залагат на това, че компании като Alibaba ще продължат да растат бързо на домашния си пазар и вече ще атакуват по-силно и на глобалния пазар. От началото на годината досега 15 китайски интернет компании са станали публични, показват данни от Dealogic. Общо те са успели да наберат 29,2 млрд. долара на борсата, вкл. и 25 млрд. долара на Alibaba. За сравнение - през миналата година четири интернет IPO-та заедно са набрали само 91 млн. долара.
„Този IT бум наистина се ускори през изминалата година, тъй като китайските актьори сега изглежда искат да покажат на пазара повече свои идеи", казва основателят на Hurun Рупърт Хогеуърф.

Руи Ма, отговарящ за Китай партньор във фонда за рисков капитал 500 Startups, твърди, че огромният приток на нови пари в китайския IT сектор през тази година произхожда от една страна от чуждестранните инвеститори, които са били очаровани от бързото нарастване на компании като Alibaba. Но също така и местните инвеститори, които търсят възможности за инвестиране отвъд недвижимите имоти и индустрията, са били привлечени от сектора.

„Богатството на предприемачите от традиционните сектори пострада значително от общото забавяне на растежа", казва тя. Едновременно с това тя посочва, че оценките на стартиращите фирми в Пекин през тази година са по-високи от тези на технологичните компании в Силициевата долина. „Много богати китайци се обръщат към инвестиции в технологичния сектор“. Hidden Field

Не всички обаче са оптимисти от този тренд. Наскоро Йозеф Чен, председател и главен изпълнителен директор на китайската социална медийна компания Renren, заяви в интервю, че пазарът на стартиращите фирми в Китай е "нереален". Въпреки това последващите IPO-та често потвърждават високите оценки за много компании.

Акциите на Tencent и Baidu поскъпнаха с повече от 40 на сто през последните дванадесет месеца. Съоснователят на Tencent Пони Ма разполага със състояние от 18,1 млрд. долара и е петият най-богат китаец, а съоснователят на Baidu Робин Ли следва със 17,5 млрд. долара.

През май курсът на акциите на онлайн търговеца на дребно JD.com скочи в първия ден на борсовата търговия с 20 на сто, като компанията отчете пазарна стойност от 28 млрд. долара. Основателят на JD.com Ричард Луи според Hurun разпoлага с активи от 8,8 млрд. долара и е на девето място сред богаташите в Китай. „Международните инвеститори ценят преобразяващите ефекти на онлайн търговията в Китай", заяви говорителят на JD.com Джош Гартнър.

Xiaomi, производител на добри, но евтини смартфони, с малък кръг от собственици, бе оценена на 10 милиарда щатски долара при търсенето на свежи средства от спонсори. Това прави основателя на Xiaomi Лей Дзюн десетия най-богат китаец с активи за 7,5 млрд. долара.

При оценката на активите на Джак Ма Hurun взема предвид както миноритарния му дял в Alibaba, така и неговия дял в Alipay. Ма измести от върха Уан Дзиенлин, председателят на най-голямата компания за строителство на бизнес имоти в Китай Dalian Wanda Group. Wanda не отговаря на запитванията за коментар.

Последния път, когато интернет предприемач е бил начело на класацията на Hurun, е било през 2003 г., казва Хогеуърф. Тогава основателят на известния китайски сайт Netease Дън Лей е бил най-заможният китаец. Оттогава короната бе предавана на представители на различни други браншове – недвижими имоти, напитки и тежка индустрия.

 

 

Коментари

Новини Варна