IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Начало
16:36 | 19 юни 2015
Обновен: 15:52 | 29 март 2024

Вложиха над 34 млн. лв. в Пречиствателната станция

С реализацията и помпената станция „Акациите“ са решени най-сериозните проблеми на водния цикъл на Варна

По материала работи: Златина Добрева
Вложиха над 34 млн. лв. в Пречиствателната станция

34 454 4000 лв., повечето от които европейски пари, са вложени в реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) – Варна. Обектът, който се намира в землището на с. Тополи, бе открит от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда Ивелина Василева. Проектът, който е по оперативната програма „Околна среда 2007 – 2013“, бе осъществен от общините Варна, Аксаково и Белослав в партньорство с „В и К“.

На обекта са вдигнати нови сгради и съоръжения, реконструирани и модернизирани са голяма част от съществуващите постройки и оборудване, както по линия на водата, така и по линия на третиране на утайките. Така в ПСОВ – Варна, е изпълнен последният етап от реконструкцията й, предвиждащ пълно пречистване на отпадъчните води чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор.

Достигнати са емисионните ограничения за качество на заустваните отпадъчни води по отношение на показателите общ азот и общ фосфор. Постигната е и по-добра ефективност при третирането на утайките. Подменени са действащите амортизирани центрофуги за обезводняване на утайките с високотехнологични камерни филтър-преси. Така е постигнато редуциране на влажността с 60%. Това намалява обема на генерираните утайки двукратно и улеснява последващото им третиране и оползотворяване.

С реализацията на последния етап от реконструкцията и модернизацията на ПСОВ – Варна, се отговаря на изискванията на директива 91/271 на Европейската икономическа общност, която се отнася за зоните, заустващи отпадъчните си води във водоприемник, определен като чувствителна зона.

Ще припомним, че по проекта бе изградена и помпена станция „Акациите“ и тласкател. С реализацията на двата обекта са решени най-сериозните проблеми на водния цикъл на Варна. Към ПСОВ – Варна, са присъединени всички градски части с изградена канализация и вече са преустановени преливанията на непречистени отпадъчни води в Черно море.
Ставри Стефанов
Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна