IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
09:39 | 14 октомври 2014
Обновен: 12:11 | 5 април 2022

Топлофикациите загиват, ако ДКЕВР не възстанови старите изкупни цени

Топлофикациите загиват, ако ДКЕВР не възстанови старите изкупни цени

По материала работи: Борис Проданов
Топлофикациите загиват, ако ДКЕВР не възстанови старите изкупни цени

Варненското и другите топлофикационни дружества искат от ДКЕВР цената на топлинна енергия без ДДС да остане 76,63 лв./МВтч, а т.нар. „кафява енергия” (комбинирано произведената високоефективна електрическа енергия) да си върне стойностите от преди 1 юли т.г. – около 239 лв./МВтч. Приходът на топлофикациите от тока, изкупуван от Националната електрическа компания, е по-важен за финансовото състояние на дружествата от постъпленията от топла вода и парно, плащани от крайните потребители.
„Само такъв случай браншът може да оцелее”, коментира изп.-директор на варненското парно Тодор Николов.
Той посочи, че топлофикационните компания заплащат авансово на 100% природния газ, а инкасират сметките за топлинна енергия със закъснение. За Варна 65 – 75% в първите 3 месеца от издаване на фактурата и 92% в рамките на 1 г.
Според Тодор Николов от ДКЕВР могат да реагират дори от 1 ноември т.г., но не по-късно от 1 януари 2015 г. Кризата в бранша е довела до закриването на 5 наши топлофикации, докато дори в Гърция в тази сфера има инвестиции и сериозно развитие. Ако от ДКЕВР реагират адекватно и цените на топло- и електроенергията се освободят, тогава до 20 г. пазарът вече ще се саморегулира. Варненската топлофикация е на печалба само 2 от 8 г. на пазара в морската столица. И за 2013-а се очаква загуба от около 1 млн. лв.
Независимо от това фирмата прави инвестиции – около 500 000 лв. в мрежата, от които 200 000 лв. в нови трасета, а 150 000 лв. в хоризонтални инсталации в 7 сгради. С европейски пари се автоматизират базовите станции, което позволява на абонатите да следят в реално време дневното си потребление. Около 100 отказали се клиенти отново са решили да ползват парно, а новите абонати са 500 само за 2013-а.


Газова криза няма да спре варненското парно
При евентуално спиране на газовите доставки за България от варненската топлофикация имат готовност да преминат с над 80% от мощностите си на промишлен газьол (нафта). Този макар и скъп вариант би решил проблемите в студа на варненци при една умерено мразовита зима.
„Ако температурите са около -10 градуса по Целзий дори няма да се усети дискомфорт. Единствено ако се стигне до -12 – -17 градуса тогава може да има проблеми”, обяви изп.-директор на топлофикацията Тодор Николов.
Енергийната ефективност е цел №1 на местното топлофикационно дружество. Специални тръби и изолация се поставят в сградите, които ползват гореща вода. Инвестицията (до 300 лв.) на апартамент се връща под формата на кубици вода. Преминаването към хоризонтален тип инсталации пък намалява загубите на „топло” от 37 на 13%.
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна