IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:50 | 15 ноември 2014
Обновен: 15:31 | 17 април 2024

Тодор Танев: Образованието да е глазурата, а не парче от тортата

Да успокои образователната система, за да може тя да започне да работи, e първатa задача нa новоизбрания министър

По материала работи: Златина Добрева
Тодор Танев: Образованието да е глазурата, а не парче от тортата

Да успокои образователната система, за да може да падне напрежението в нея и тя да започне да работи. Това си поставя като първа задача новоизбраният министър на образованието проф. Тодор Танев. „Образователният сектор трябва да се приема не като парче от тортата, а като глазурата на тортата", заяви в ефира на Нова телевизия министърът. Той отсече, че именно образованието е стратегически обект, който произвежда бъдещето и националната идентичност. „Махнете образованите и вижте какво ще стане", призова министърът и добави: „Нищо".
Като задача номер 2 пред себе си той постави приемането на Закона за училищното образование, който се разглежда още от 41-вото Народно събрание. „Ще направя абсолютно всичко възможно да го има", обеща проф. Танев.
Сегашният вариант на законопроекта според него не е лош, но има какво да се дискутира. В текстовете на новия училищен закон ще присъстват и начините за издигането на престижа на учителската професия.
„Не може обаче сама образователната система да направи така, че учителите да имат критичен минимум на уважение и респект", призна той.
Благодарение на новия закон според министъра ще се обърне поглед и на професионалното образование, като ще се въведе т. нар. „учене чрез практикуване".
„Ние зарязахме професионалното образование, затворихме техникумите и всички са нахвърлиха върху гимназиалното образование. По този начин обаче произвеждаме чиновници, а не майстори", коментира още министърът на образованието.  Сред целите му е и да промени учебните програми, като те например трябва да бъдат с по-малко съдържание.
„Има корупция зад писането на учебниците и тя е страшна", разкри министър Танев и призна, че очаква в най-скоро време да бъде атакуван от издателите на учебници. По техен адрес той подчерта, че има една разрешена самонадеяност. „Това са просто чиновници - харесало им нещо, пуснали го. Малко трябва да им резнем самочувствието", се закани министърът на образованието.

Коментари

Новини Варна