IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
19:06 | 30 ноември 2014
Обновен: 16:08 | 20 април 2024

Велизар Енчев напуска ПГ на Патриотичния фронт

Именно той бе единственият депутат от групата на "патриотите", който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство

По материала работи: manager
Велизар Енчев напуска ПГ на Патриотичния фронт

Велизар Енчев напуска парламентарната група на Патриотичния фронт, съобщава той в писмо до председателя на НС, цитирано от БГНЕС.

 

Велизар Енчев беше единственият депутат от ПГ на Патриотичния фронт, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство, както и срещу избирането на Цецка Цачева за председател на Народното събрание.

 

"Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Те гласуваха за партията на патриотизма и социалната справедливост, а не за партии, които проведоха грабителска приватизация и корупционно концесиониране, които унищожиха селското стопанство, здравеопазването и социалната система и докараха пенсионерите до просешка тояга", категоричен е Енчев.

 

Подкрепяйки кабинет на Борисов, според Енчев, коалицията е излъгала 240 000 български граждани, които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на Патриотичния фронт.

 

Енчев счита още, че е особено тревожно фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ (част от коалицията ПФ), което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.

 

Въпреки че водеща кауза на НФСБ е отстраняването на ДПС от властта, НФСБ прие сътрудничество с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, заявява той.

 

"В медийните си изяви преди изборите на 5 октомври т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов нееднократно посочваше, че е "без значение кой ще управлява, кой ще е министър-председател, как ще се казва министърът на икономиката, министърът на транспорта или който и да било друг, а е важно да има програма, около която да има обединение за спасението на България", припомня Велизар Енчев.

 

Симеонов еднолично решил да оспори назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, посочва Енчев. "След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок", категоричен е Велизар Енчев.

 

Според него още с първите си действия в Народното събрание, Парламентарна група на Патриотичен фронт е подкрепила дискриминационни и недемократични стъпки. При гласуването на Правилника за работата на парламента Валери Симеонов еднолично, без съгласието на депутатите от ПФ, наложи да се съкрати времето за изказване на парламентарните групи с 5 минути, вкл. и на нашата, без да се засяга времето на ГЕРБ. Това бе неморално гласуване, което руши устоите на парламентаризма и обслужва управляващите, заявява Енчев.

 

Заради амбициите си Симеонов е поискал от всеки депутат в групата да подпише молба до председателя на НС за напускане на парламента. Въпросната молба, в която не е посочена дата, може да бъде внесена от Симеонов в отдел "Деловодство" на НС, ако депутатът не му е лоялен, посочва още в писмото си Енчев.

 

Той обвинява председателя на НФСБ, че вече открито лобира за разработване на находища на шистов газ на българска територия, с което изневерява на обещанията си към избирателите. Позицията на Валери Симеонов ще срещне решителния отпор не само на Добруджа, но и на цялата страна, още повече, че и в Европейския съюз надделяват противниците на опасната технология, подчертава Енчев.

 

Той отбелязва, че в нарушение на Правилника за работата на групата, след 7 ноември ръководството системно го изолира от вземането на решения за дейността на партията в Народното събрание, което блокира пълноценната му работа като депутат.

 

"Всичко това ме принуждава да напусна парламентарната група на Патриотичния фронт и да отстоявам интересите на избирателите като народен представител, нечленуващ в парламентарна група", завършва писмото си Велизар Енчев.

news.bg

Коментари

Новини Варна