IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:16 | 22 октомври 2014
Обновен: 21:38 | 12 май 2024

Създават музей ,,Българският XX век”

Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня

По материала работи: Златина Добрева
Създават музей ,,Българският XX век”

Кабинетът даде съгласието си министърът на културата да участва в създаването на културна организация – музей ,,Българският XX век”. Освен държавата, в нея ще участват Институтът за изследване на близкото минало и Столична община.
Предвижда се културната организация по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата да бъде с наименование „Българският XX век” и да бъде регистрирана по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Предмет на нейната дейност ще бъде създаването на културен център-музей със смесено участие, в който ще се представи близкото минало на страната ни през XX век. Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и дискусията за миналото. По този начин ще се създават обществени и интелектуални инструменти за разбиране и оценка както на миналото, така и на настоящето.
Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня – една от емблематичните сгради на столицата.

Коментари

Новини Варна