IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:22 | 24 октомври 2014
Обновен: 07:02 | 25 март 2024

Екатерина Захариева: Възстановеното доверие към институциите в България е ключово за европейските програми и привличането на външни инвестиции

Екатерина Захариева изтъкна положените усилия за реализиране на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, по която до края на 2015г. трябва бъдат санирани над 100 жилищни сгради.

По материала работи: manager
Екатерина Захариева: Възстановеното доверие към институциите в България е ключово за европейските програми и привличането на външни инвестиции

Възстановяването на доверието е ключово за успешното реализиране на проекти с европейски средства у нас и привличането на инвестиции.  Това заяви на среща със Сдружение „Съвет на жените в бизнеса в България“ вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. 
Сдружението  на жените с високи мениджърски позиции има за цел да насърчава професионалното развитие на дамите в малкия и среден бизнес. Темата на срещата бе управлението в частния и публичния сектор, като сдружението представи  своя опит като работодател и управител на малкия  и среден бизнес, откроявайки ролята на държавата като предвидим партньор.
Вицепремиерът отбеляза, че възстановяването на плащанията от страна на ЕК е бил ключов  приоритет за служебното правителство. „Положихме много усилия и работихме денонощно, защото спрените средства по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“  се отразяват тежко както върху бюджета, така и върху бизнеса и обществото. Оптимист съм, че положения труд ще бъде оценен и в най-скоро време ще имаме положителни новини от Брюксел“, заяви г-жа Захариева. 
По думите й финансовата и политическата стабилност в страната е основа за икономически растеж и привличане на външни инвестиции. „Нестабилната среда не води до нищо добро. Ако имаме стабилност, успешно усвояване на европейските средства и намалим административната тежест върху бизнеса, ние неминуемо ще имаме по-висок икономически растеж“, подчерта министър Захариева. 
Вицепремиерът запозна представителките на бизнеса със създадения Енергиен  борд, към чиято работа има голям интерес.  По думите й той е необходим експертно-консултативен орган за решаването на проблемите в българската енергетика. Очакванията са той да предлага решения и идеи, които да подобрят състоянието на енергетиката и да отстояват правата на потребителите и производителите на електроенергия.  По думите й Енергийният борд се развива в правилна посока и ще докаже своята ефективност. „Бордът трябва да предложи решения за излизане от дупката в сектора, като това ще стане в диалог с експертите при пълна прозрачност и информация за обществото“, гарантира г-жа Захариева.
Вицепремиерът посочи, че бъдещето на страната е свързано с подобряването на енергийната ефективност и призова бизнеса да инвестира в сектора. „Програмата за енергийна ефективност е един добър пример, как с малко инвестиции можем да разкрием стотици работни места, да обновим обществените и частните сгради, да намалим енергийната зависимост и да пестим средства“, заяви министър  Захариева. Тя посочи, че спестените пари ще стимулират икономиката, защото така ще се повиши покупателната способност на населението и ще се стимулира по-голямо търсене на стоки и услуги. Това пък ще доведе до повече средства в бюджета. 
Екатерина Захариева изтъкна положените усилия за реализиране на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, по която до края на 2015г. трябва бъдат санирани  над 100 жилищни сгради. „За съжаление една година  не се направило нищо, за да се реализират заложените мерки. Ние заварихме една почти замразена програма, с прекъснати комуникации и липса на доверие от обществото, която само за 3 месеца рестартирахме“, каза министър Захариева. Тя уточни, че в момента 8 банки са се съгласили да дават кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове. За трите месеца са довършени и  обществените поръчки, с избрани строители и проектант. 
Представителите на сдружението и вицепремиера се обединиха около тезата, че за да имаме устойчив и печеливш бизнес трябва да се инвестират повече средства в образование и квалификация на кадрите. 
Като добър пример в тази посока от Сдружението представиха проекта си „Лидерска академия“, който цели да развива лидерските умения за разширяване на бизнеса или поемане на по-големи лидерски отговорности. 

Коментари

Новини Варна