IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
12:04 | 26 октомври 2014
Обновен: 14:36 | 25 април 2024

Бойко Борисов се съмнява в достоверността на доклада на БНБ за КТБ

Твърдо се съмнявам в достоверността на доклада на БНБ за КТБ. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание.

По материала работи: Пламен Янков
Бойко Борисов се съмнява в достоверността на доклада на БНБ за КТБ

Твърдо се съмнявам в достоверността на доклада на БНБ за КТБ. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание. „Това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че „Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува ТБ, която е в отлично състояние. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност – управителя, подуправителя”, добави Борисов. Той допълни, че България има най-добрия банков закон и обясни, че когато е изготвян е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ и подчерта, че политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ. „Дори съвет нямаш право да даваш в закона и изведнъж той казва „Политиците са виновни”. Според Борисов съмненията в доклада произтичат и от това, че толкова време банката не е била оздравена. „Тя можеше да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”, коментира Борисов. На въпрос дали ще се осигури държавна гаранция за изплащането на депозитите в банката Борисов каза, че ще отговори, ако стане премиер. Във връзка със смяната на ръководството на БНБ Михаил Миков заяви, че ще подкрепят позицията на ГЕРБ за смяната на ръководството на БНБ. „Имаме обща воля да се върви към това решение”.

На въпрос дали ГЕРБ има кандидат за управител на БНБ Борисов отговори, че няма. „Нямам, затова се споразумяхме да се търси възможно най-добрата репутация, безпартийна и т.н.”, каза още той.

Коментари

Новини Варна