IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:15 | 26 октомври 2014
Обновен: 11:48 | 17 април 2024

Откриха 18 издирвани коли при полицейска операция

18 издирвани моторни превозни средства на приблизителна обща стойност 220 500 лева са задържани в страната в хода на международна полицейска операция ITACAR, съобщават от ГД “Криминална полиция”.

По материала работи: Пламен Янков
Откриха 18 издирвани коли при полицейска операция

18 издирвани моторни превозни средства на приблизителна обща стойност 220 500 лева са задържани в страната в хода на международна полицейска операция ITACAR, съобщават от ГД “Криминална полиция”. Целта на акцията, проведена в периода 7 - 9 октомври, е контрол и предотвратяване на престъпления, свързани с моторни превозни - незаконен трафик на луксозни автомобили и строителна техника; застрахователни, лизингови и рент-а-кар измами; създаване и реализиране на автомобили двойници и други. 

В операцията са взели участие на правоохранителните органи на Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Великобритания, Чехия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция, Словения, Унгария, както и международни организации като TISPOL и FRONTEX. 
На територията на страната в акцията са участвали служители на главните дирекции „Криминална полиция“, „Гранична полиция“, Дирекция “Международни оперативно сътрудничество”, СДВР и областните дирекции на МВР. За целта са били обособени временни КПП, на които са били извършвани масирани проверки на моторни превозни средства, специализирана строителна и земеделска техника
За трите дни в цялата страна са извършени проверки на 9550 леки автомобила, 1441 товарни автомобила, 126 мотоциклета, 245 строителни машини, 173 други моторни превозни средства, 10 085 души и 15 095 документа. В хода на проверките са установени 17 леки автомобила, един мотоциклет, както и 67 души, обявени за издирване в националната и в шенгенската информационна система. Разкрити са и три престъпления, свързани с наркотици, един - на незаконно притежавано оръжие, седем случая на фалшифициране на документи и 8 други престъпления. 
По случаите са образувани досъдебни производства, като продължават необходимите проверки и процесуални действия по тях. 
От ГДКП съобщават, че в хода на операцията е бил засилен контролът на вход и изход на държавните граници с фокус върху на лизинговите, рент-а-кар, луксозните и товарните автомобили, както и на строителната и земеделската техника. С висок приоритет е бил извършваният контрол на официалния внос и износ на употребявани моторни превозни средства, особено на изнасяни за страни от Близкия изток (Сирия, Ирак, Иран и др.) и бившите републики от ОНД.

Коментари

Новини Варна