IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:40 | 26 октомври 2014
Обновен: 17:14 | 17 април 2024

РБ е част от решението, а не на проблема

Реформаторският блок няма да бъде причината, поради която няма да се състави дясноцентристко правителство. "Ние сме част от решението, а не сме част от проблема". Това заяви лидерът на Движение България на гражданите и съпредседател на групата на Реформат

По материала работи: Юлиян Атанасов
РБ е част от решението, а не на проблема


Реформаторският блок няма да бъде причината, поради която няма да се състави дясноцентристко правителство. "Ние сме част от решението, а не сме част от проблема". Това заяви лидерът на Движение България на гражданите и съпредседател на групата на Реформаторския блок Меглена Кунева в предаването „120 минути“ по БТВ, пише dnes.bg.
"Изпитвам истинско съчувствие към тежката роля на ГЕРБ като мандатоносител в тази сложна ситуация, но те трябва да се справят с нея", категорична беше Кунева. Тя припомни, че лидерите на блока са направили среща с ръководството на ГЕРБ, именно за да дадат кураж на най-голямата партия в парламента за отредената им роля. На тази среща е била дадена и гаранция за стабилността на блока, както и за готовността на реформаторите да поемат своята отговорност на най-високо политическо ниво.
"Избори, докато не постигнем мнозинство, с което е лесно да се управлява, не е решение", коментира още Кунева. Тя посочи, че в настоящият парламент има представителство на 95% от гласувалите българи. По думите й това е, което е решил народът и няма как на следващите избори да се очаква нещо различно, ако не се намери решение сега.
Кунева посочи, че България се намира в много тежка политическа и икономическа криза, която ще бъде задълбочена от едни нови избори и поредното нестабилно де факто служебно правителство. "Трябва да има мнозинство, това дава знак за стабилност. Ако има правителство на малцинството, то ще бъде третото, което няма да изкара мандaта си. Това е вече структурен проблем на изпълнителна власт", посочи Кунева и припомни, че страната има такива структурни проблеми при законодателната и съдебната власт.
"Най-щадящо е да стоиш отстрани и да показваш недостатъците на властта. Но в същото време страната da се срутва надолу. Така че е въпрос на смелост", посочи още Кунева.

 

Коментари

Новини Варна