IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
19:18 | 2 ноември 2014
Обновен: 01:28 | 16 април 2024

Каското поскъпва с до 10%

Цените на “Гражданска отговорност” остават без промяна

По материала работи: manager
Каското поскъпва с до 10%

Автокаското, което е една от най-масовите застраховки в България, ще поскъпне между 5 и 10% от следващата година. Причината е, че чуждите презастрахователни компании вдигат тарифите си заради щетите от големите природни бедствия през тази година, съобщи за „Преса“ шефът на Съвета на директорите на „Бул инс“ Петрозар Петков след срещата на брокери, застрахователи и презастрахователи в Германия.

 

По експертни оценки българските дружества ще изплатят над 100 млн. лв. обезщетения от градушката в София на 8 юли и още 50 млн. лв. заради наводненията. Голяма част от тези щети ще бъдат поети от чуждите презастрахователи, но от следващата година те ще вдигнат тарифите си заради повишения риск, което ще се отрази и на вътрешните цени.

 

В момента премията на „Ситроен С4“, който е застрахован за 8000 лв., е 400 лв. С повишението ще стане 440 лв.

 

Увеличението на тарифите ще се усети по-силно при скъпите возила. Каското на ново БМВ на цена 100 хил. лв. е около 5000 лв., но от Нова година ще бъде с 500 лв. повече.

 

„Гражданска отговорност“ обаче ще задържи цените си на досегашните нива - от 180 до 200 лв. за автомобил от 1800 кубика, макар че това не покрива разходите по застраховката.

 

Очаква се новият парламент да приеме промени в Кодекса за застраховането, с които ще бъде въведена системата бонус-малус и нещата ще си дойдат на мястото. При тази система цената на полицата зависи не само от техническите характеристики на колата, а от досието на водача - стаж зад волана, поведение и др. Така джигитите на пътя може да плащат до 7 пъти по-висока „Гражданска отговорност“. 

 

Въвеждането на системата бонус-малус, при която цената на застраховката зависи от качествата на водача и поведението му на пътя, ще намали броя на ПТП-тата, затова е крайно време да бъде въведена. Това каза зам.-шефът на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение“ Антон Антонов на празника на пътната безопасност в столицата.

 

В момента най-рисковата група са шофьорите между 18 и 24 години. Антонов ги призовава да минат първите 2-3 хил. км с възрастен човек до себе си и да карат първо по второкласни пътища, а не в натоварения трафик. През зимата най-много трябва да се внимава с пешеходците. За изминалите 9 месеца са загинали 105 души. От тях по-възрастните са повече от половината.

Коментари

Новини Варна