IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:25 | 3 ноември 2014
Обновен: 17:08 | 16 април 2024

Има джихадисти, които искат бежански статут у нас

Има членове на Ислямска държава, които са избягали в Турция и чакат каналджиите да ги преведат в България, за да получат статут заедно със семействата си. За това предупреди арабистът проф. Владимир Чуков по Нова телевизия, след като миналата седмица служ

По материала работи: Пламен Янков
Има джихадисти, които искат бежански статут у нас

Има членове на Ислямска държава, които са избягали в Турция и чакат каналджиите да ги преведат в България, за да получат статут заедно със семействата си. За това предупреди арабистът проф. Владимир Чуков по Нова телевизия, след като миналата седмица служебният военен министър Велизар Шаламанов заяви, че българи воюват на страната на Ислямска държава.

Той твърди, че има хора, свързани с Ислямска държава, които искат да получат статут на бежанец и заради това има много работа за службите. 

„В Испания задържаха 8 лица, които набират ислямисти. От тях един се оказа с български паспорт. Той се казва Рамадан Реджеп. Той е роден в Русия. Предполагам, че е чеченец. Не само банатски и бесарабски българи искат да дойдат в България. Искат и такива с българско самосъзнание, които обаче са си радикални ислямисти. Не трябва да се бъркат онези ислямисти българи и българите, които сме тук в християнска България”, заяви проф. Чуков.

Той коментира още, че в редиците на Ислямска държава има хора с партизанско име Българина, но те не са български граждани. 

„Например авторитетни американски издания твърдят, че е идентифициран един българин, който е убит в Сирия. С леко изследване се оказва, че това е Салман Българина, който е бивш затворник от Гуантанамо. Само че се казва Гавит Гавитович и е от Татарстан”, поясни професорът. 

Арабистът призна, че не може да твърди, че в България има клетки на радикален ислям, защото това е работа на службите. 

Над 15 000 души от 80 държави се вляха в редиците на Ислямска държава. Сред тях има и хиляди европейци – над 2000 англичани, 1000 французи, над 500 руснаци. 
 
Според експерта по сигурността Йордан Божилов някои от тях са религиозно мотивирани, а други от средствата, с които разполага Ислямска държава.

Коментари

Новини Варна