IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:23 | 3 ноември 2014
Обновен: 04:59 | 17 април 2024

Министър-председателят не знае за българи, членове на ИД

Служебният премиер Георги Близнашки обяви, че няма данни за българи, членове на Ислямска държава. Той щял да чака да се запознае с данните, които имал военният министър Велизар Шаламанов. „Към този момент службите по сигурност не са подавали данни към ме

По материала работи: Пламен Янков
Министър-председателят не знае за българи, членове на ИД

 

Служебният премиер Георги Близнашки обяви, че няма данни за българи, членове на Ислямска държава. Той щял да чака да се запознае с данните, които имал военният министър Велизар Шаламанов.
„Към този момент службите по сигурност не са подавали данни към мен за българи джихадисти“, каза той. 

В неделя се появи информация, че военният министър ще поиска свикване на Съвета по сигурността заради сигнали, че в „Ислямска държава“ има български бойци. Тогава беше съобщено, че данните са противоречиви, но все пак може да се говори за косвени доказателства за това.
В петък и самият Шаламанов съобщи, че съюзнически служби са го информирали за българи, сражаващи се на страната на "Ислямска държава". Източници в разузнаването твърдят, че става дума за непреки доказателства, а именно - открити български документи за самоличност. Физическо присъствие на български граждани обаче още не е доказано.

По данни на националната разузнавателна служба 900 бойци от Балканския полуостров се бият под знамената на „Ислямска държава”.

Близнашки направи коментара си след тържествената церемония в МС, където връчи наградата "Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г. на писателя Антон Дончев.

Премиерът обясни и че след като свърши мандата на служебното правителство, ще се върне като преподавател в Университета. „Няма да стана посланик и няма да отида в Конституционния съд”, заяви той, цитиран от „Фокус“. Близнашки обясни, че още, че си има достатъчно работа и не знае защо толкова хора са загрижени за бъдещето му.

Коментари

Новини Варна