IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:45 | 4 ноември 2014
Обновен: 16:33 | 26 март 2024

Мюсюлманите в България не подкрепят насилието

Осъдили сме действията на ИД, за които четем, коментира главният мюфтия

По материала работи: Златина Добрева
Мюсюлманите в България не подкрепят насилието

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че мюфтийството в България няма механизъм да контролира молитвените домове.
„Осъдили сме отдавна това, което четем за „Ислямска държава“, допълни главният мюфтия пред БНР по повод сигнала, подаден от Сдружението "Дружба-Родина" за клип в интернет, в който деца от ромския квартал на Пазарджик имитират действия на групировката.
По думите му джамията в Пазарджик, показана в клипа, се намира в частен имот и няма как ставащото в нея да се контролира, защото не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство.
Мустафа Хаджи посочи, че мюфтийството е за запазване на спокойствието и мира в България.
„Казваме на мюсюлманите да стоят настрана и ако има индикации за навлизане на чужди сили, които да призовават към насилие, веднага да съобщават на съответните институции в България“, допълни той.
На въпрос как приема информацията за българи в Ислямска държава, главният мюфтия каза, че не знае дали има и евентуално – кои са и как са стигнали дотам.
Мустафа Хаджи каза, че не може да коментира радикалните елементи в световен мащаб. По думите му в повечето случаи по света това са действия, свързани с политиката, а религията стои настрана от политиката. В джамиите нямаме никакво отношение към политическите въпроси, които текат в България и в световен мащаб, допълни той.
Мюсюлманите в България като цяло не подкрепят насилието в Близкия изток, посочи още главният мюфтия. Той уточни, че затвореният пансион в Кърджали не е под егидата на Главното мюфтийство.
Пансионът, в който малолетни и непълнолетни деца живеели безплатно и учели ислям, беше затворен от Окръжната прокуратура.
От нас са искали духовно лице, за да ги обучава на Коран. Ние сме изпратили такъв човек. Но ако е затворен, няма как да продължим, заяви главният мюфтия.
По думите му мюфтийството има пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен. Няма обаче курсове за непълнолетни, на които да се преподава Коран.
„Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. Но ако не са поискали от нас, ние не знаем какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите“, обясни Мустафа Хаджи, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна