IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:42 | 4 ноември 2014
Обновен: 04:32 | 27 март 2024

Прокуратурата проверява клипа с деца, имитиращи ИД

Разпитват всички участници в разиграния ритуал в джамия

По материала работи: Златина Добрева
Прокуратурата проверява клипа с деца, имитиращи ИД

Окръжната прокуратура в Пазарджик проверява случая с разпространения в социалната мрежа клип, в който деца от ромския квартал имитират действия на групировката „Ислямска държава“.
В клипа дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч. Той е заснет в двора на ромската джамия "Абу Бекир" пред погледите на родителите им.
Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал, предаде БНР.
В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията, е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва.
Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника Байрям.
Логото на "Ислямска държава" може да се види навсякъде в ромския квартал – по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно.
Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи "Ислямска държава", разпространени в социалната мрежа от ромския квартал "Изток".
Ислямското вероизповедание е приело деларация, с която осъжда заснетия клип. Главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, цитиран от dnes.bg, че Главното мюфтийство няма механизъм за контрол над подобни обекти като въпросната джамия в Пазарджик, която е частен имот.
По думите му Главното мюфтийство винаги е работило за запазване на етническия мир и спокойствие.

Коментари

Новини Варна