IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
14:53 | 4 ноември 2014
Обновен: 16:55 | 16 април 2024

ЕК понижи прогнозата си за растежa на България

Комисията очаква ръст на БВП от 1,2% за 2014 г. за страната ни

По материала работи: Златина Добрева
ЕК понижи прогнозата си за растежa на България

Европейската комисия понижи значително очакванията си за европейските икономики във вторник, представяйки своята есенна икономическа прогноза, която очертава настоящата ситуация и перспективите за растеж, дълг, дефицит и други основни социално-икономически параметри в 28-те страни-членки, както и за икономиката на еврозоната.
За България сега ЕК очаква ръст на БВП от 1,2% за 2014 г. За 2015 г. очакванията са за ръст от едва 0,6%, а за 2016 г. - от 1%. В последната прогноза на Комисията – от пролетта на тази година, за България беше заложен икономически растеж от 1,7 на сто за тази и 2 на сто за следващата година. Като рискове за страната ни бяха посочени ниското потребление, слабият трудов пазар и зависимостта от руския газ.
През миналия месец в своята есенна макроикономическа прогноза Министерството на финансите също занижи предвиждането си за ръста на БВП през 2014 г. - до 1,5%, колкото бе заложен в законопроекта за актуализация на бюджета. Пролетната прогноза сочеше ръст от 2,1%, впоследствие ревизиран до 1,8%.
МФ снижи съществено очакванията си за растежа през 2015 г. - до 1,2% от 2,6% в пролетната прогноза, като най-сериозна е ревизията за ръста на износа – от 6,9% на 2,5%. Ръстовете на БВП за 2016 и 2017 г. също бяха занижени – до съответно 2 и 2,5% от 3,4% преди и за двете години.
По-малко динамичната външна среда натежава на износа. През юни доверието във вътрешния сегмент на банковия сектор отстъпи, след като четвъртата по големина банка - КТБ, бе поставена под специален надзор, оставяйки клиентите си без достъп до депозитите им в продължение на поне пет месеца. Появиха се и нередности в практиките на банкирането, отчита ЕК в анализа си за България. Сегашната ѝ прогноза взема предвид и затягането на кредитните стандарти, като по този начин се потискат инвестициите от страна на фирмите.
Редица показатели от проучвания вече показват значително забавяне на икономическата активност през останалата част на 2014 г., което води до средна скорост на растеж на БВП от 1,2% за годината като цяло, отчита ЕК. Очаква се тези насрещни ветрове да продължат, в резултат на което растежът на реалния БВП ще се забави до 0,6% през 2015 г. и 1% през 2016 г.
Комисията очаква също безработицата в страната ни да остане сравнително висока през 2014 г. - в размер на 12%, но през следващите две години да започне да отчита плавно намаляване до 11,4% и 11%.
Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП в ЕС да достигне 1,3% и 0,8% в еврозоната, пише investor. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене. Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор.
Ревизиите са значителни за двете най-големи икономики на еврозоната – Германия и Франция, като за тях ЕК свива прогнозата си с почти 1 процентен пункт. Прогнозата за ръст на БВП за Германия за 2015 г. е смъкната от 2% през май до 1,1% сега. За Франция вместо досегашния ръст от 1,5% сега се очаква нарастване от 0,7%.
За 2016 г. се предвижда ръстът на икономиката на валутния блок да е от 1,7%.
За целия ЕС прогнозата е малко по-добра. Очаква се през тази година икономиката на съюза да отчете ръст от 1,3%, докато преди това се очакваше нарастване от 1,6%. За следващата година комисията предрича ръст на БВП от 1,5%, тоест под досегашната прогноза за нарастване от 2%. За 2016 г. очакванията са за растеж от 2%.
„Икономическото положение и състоянието на заетостта не се подобряват достатъчно бързо. ЕК е решена да използва всички налични инструменти и ресурси, за да се повишат заетостта и растежът в Европа. Ние ще представим план за инвестиции в размер на 300 млрд. евро, за да дадем тласък на икономическото възстановяване. Ускоряването на инвестициите е от изключително значение за икономическото възстановяване“, коментира Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.
Според прогнозата значителните разлики между страните от ЕС по отношение на темповете на растеж ще се запазят и през 2014 г. - от -0,7% (Хърватия) до 4,6% (Ирландия). Очаква се през следващите две години тези различия да намалеят. Според прогнозите за 2015 г. и 2016 г. всички страни от ЕС ще отбележат положителен растеж. Тогава би трябвало да се усети по-силно и забавеният ефект от вече осъществените структурни реформи, отбелязват от ЕК.

Коментари

Новини Варна