IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
20:43 | 4 ноември 2014
Обновен: 02:30 | 18 април 2024

Бунт срещу епископ заради пари

Свещеници обвиниха в кражба Поликарп Белоградчишки, погасявал стари дългове

По материала работи: manager
Бунт срещу епископ заради пари

Свещеници от Видинска епархия се вдигнаха на бунт срещу викарния епископ Поликарп Белоградчишки. В декларация те го обвиняват, че злоупотребява с парите на митрополията, дори иззел функциите на митрополит Дометиан, както и че въвел в заблуждение Светия синод, за да бъде произведен в епископ.

 

Свещениците твърдят, че Поликарп няма завършено висше образование, а това е задължително за всеки епископ. Недоволните се събраха на конференция в Монтана. В присъствието на дядо Даметиан и пред епископ Поликарп те изложиха всички свои претенции, съобщи "Конкурент".

 

По данни на отците миналото на Поликарп е доста скандално. През 2009 г. той е изгонен от Руенския манастир в Софийска еперхия. После идва във Видин. Дължи страшно много пари на банки и физически лица, твърдят свещениците. Според тях в момента с парите на митрополията той погасява старите си дългове.

 

Брожението срещу епископ Поликарп датира от месец. Свещениците са убедени, че той подвежда дядо Дометиан и настояват да му бъдат отнети всички права, защото „съсипва епархията". Пред журналисти епископ Поликарп не отрече за финансовите си задължения от миналото.

 

Документите и всички претенции на свещениците от епархията ще бъдат разгледани на епархийски съвет насрочен за 18 ноември. „Тогава ще излезем с решение. Ще прегледаме всеки документ и всяко обвинение", каза дядо Дометиан.

 

ВСЕКИДЕН.com

Коментари

Новини Варна