IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:46 | 7 ноември 2014
Обновен: 22:17 | 19 април 2024

Новият кабинет - проевропейски и реформаторски

Поемам тежката отговорност да водя правителство, заяви Бойко Борисов

По материала работи: Златина Добрева
Новият кабинет - проевропейски и реформаторски

Правителството, което днес парламентът ще гласува, е проевропейско и реформаторско и ще работи за стабилна България, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Според него след почти двегодишен период на политическа нестабилност сме изправени пред предизвикателства като дефицит, трудности в банковия сектор, блокиране на инвестиции в ключови програми, тежки социални проблеми за много хора, загуба на доверие от основните ни партньори в ЕС.
„Ние днес не трябва да говорим за нови избори и заради това поемам тежката отговорност да водя правителство“, заяви той от парламентарната трибуна, преди парламентът да гласува кабинета.
По думите му, цитирани от dnes.bg, ГЕРБ и Реформаторите, които са коалиционните партьори, както и партиите, които ги подкрепят, съзнават трудностите и поемат отговорността да работят за тяхното преодоляване.

Според него резултатите от изминалите избори са дали сложна задача на политиците.
„При подобна ситуация имахме основанието да кажем, че това сложно представителство не може да излъчи правителство и да потърсим като изход нови избори, но като държавници не трябва да говорим за нови парламентарни избори”, настоя Борисов.
„Стигнахме до днешния ден след тежки дебати, но върнахме истинския смисъл на политиката. Всички ние сме желани, въпреки различията, за да изведем България по пътя на прогреса и поемаме своята отговорност”, каза още той.
Според него за България няма друг сценарий освен евроатлтически път на развитие, защото дори 7 години след членството ни в ЕС още имаме нужда от модернизация на инфраструктурата, политическите правила и администрацията.
Той увери, че правителството ще е реформаторско, защото ще структурира нов начин и организация в редица сектори, където има проблеми и които не отговарят на изискванията, а парите на данъкоплатците се изразходват неефективно и като пример посочи здравеопазването.
„Политически и обществен консенсус имаме, че реформите са необходими, а за да дадат резултат след няколко години реформите трябва да започнат от днес“, заяви Борисов.
„Правителството ще работи и се надявам да гарантираме стабилно развитие на България, но това зависи не само от тези четири партии, но и от опозицията“, настоя той.
Според него българите, които са работодателите на политиците, както и инвеститорите, имат право да видят устойчивост.
„Време е за работа. Да дадем сигурност за функционирането на държавата, да предотвратим срастване на икономика, политическа и съдебна власт. Да направим България добро място за живеене“, призова още лидерът на ГЕРБ.
Той изброи 11 приоритета, сред които образованието, което да подготви поколения, способни да развиват държавата, осигуряването на социални правата на гражданите, провеждане на социална политика, която да помага на уязвимите групи, използването на евросредствата прозрачно, гарантирането на национална енергийна независимост, спазването на върховенството на закона.
„Политиките, които ще реализират тези приоритети са отразени в програмната декларация на правителството и тя е на базата на политическата програма на ГЕРБ с идеи и мерки на реформаторите и съществен принос и от програмите на ПФ и на АБВ. Амбицирани сме политика, която ще провеждаме да доведе до резултати и да постави ново начало на положителна промяна в страната, защото хората, бизнеса се нуждаят от много работа“, обяви той.

Коментари

Новини Варна