IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:22 | 7 ноември 2014
Обновен: 10:40 | 20 април 2024

Кънев се радва: Първа коалиция без ДПС от десетилетия

Валери Симеонов предупреди Борисов: Ако пак се провалите, трети път няма да има

По материала работи: Златина Добрева
Кънев се радва: Първа коалиция без ДПС от десетилетия

Очаквано парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ обявиха, че ще подкрепят кабинета на Бойко Борисов при гласуването в пленарната зала. Официално от вчера първите две партии са в коалиция, а останалите две подкрепят новите управляващи.
Ще бъдем диалогични, аргументирани в позициите и политиките, които трябва да прави българското правителство, обеща Цветан Цветанов от името на ГЕРБ.
По думите му повече отвсякога България се нуждае от стабилност и стабилно управление.
Цветанов призова правителството да получи подкрепа на принципна основа.
За първи път имаше изключителна прозрачност във водените разговори в българския парламент, за да се стигне до днешното предложение. Трябва да наваксаме изоставането, единствено възможният път за България е европейският, подчерта той.
От името на РБ Радан Кънев заяви, че за компромисите политиците ще платят сериозна политическа цена, но от сформирането на правителството полза ще има всеки българин.
„Не казвайте нито на българските граждани, нито на европейските ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа“, подчерта той. Кънев определи като огромен политически успех това, че по думите му е налице първото коалиционно управление от десетилетия насам без ДПС.
Той подчерта обаче, че обещанието на РБ да извади БСП и ДПС от изпълнителната власт и да осигури на правителството стабилно мнозинство без бившите управляващи не е реваншизъм, а предпоставка за провеждане на реформи.
Реформаторите обещаха да не водят политика на противопоставяне и да запазят духа на умереност и компромис.
Кънев обаче призова бъдещите управляващи към смирение, защото „нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“.
Патриотичният фронт ще подкрепи кабинета, в името на изпълнението на програмната декларация, която беше съгласувана и изготвена със съвместни усилия, заяви Валери Симеонов.
По думите му ПФ иска да търси общите пътища, а не противопоставянето, защото интересите на България са над всичко останало. Симеонов каза още, че една от най-важните задачи пред ПФ е било прекратяването на участието на „антибългарската партия ДПС във властта“.
За първи път има много основания да сме сигурни, че на този процес на изнасилване на властта от ДПС ще бъде сложен край, отсече той.
Симеонов се обърна и персонално към кандидат-премиера Бойко Борисов с думите, че ако и този път управлението на ГЕРБ се провали „трети път няма да има“. Да намалите рязането на лентички, демонстративното обикаляне из страната, студията, имате нашата подкрепа, но бих желал да спечелите нашето доверие, защото залагаме имената си, допълни той.
От името на АБВ проф. Борислав Борисов заяви, че правителството е резултат от нов подход във взаимоотношенията между политическите сили, който не е наблюдаван повече от 20 години, защото до кабинет се е стигнало чрез диалог.
Според Борисов в предишния парламент задкулисието е стигнало своя връх. Депутатът каза още, че подкрепата на АБВ е доказала на практика, че политическата култура в България вече се намира в нов, по-висок етап от своето развитие, „на мостове“ между лявото и дясното, а не само на противопоставяне.
До този ред на изявленията на парламентарните групи се стигна след като лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че първо трябва да се чуе управленската концепция на партиите, които формират мнозинството и едва тогава опозицията да изрази своето отношение в съдържателен план.
Десислав Чуколов предложи от името на „Атака“ да има отделни дебати по трите точки в дневния ред за структурата и състава на кабинета, защото имали какво да кажат по всяка една от тях. Предложението обаче беше отхвърлено с гласовете на новото мнозинство.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна