Реколтата от маслодаен слънчоглед към 12-и октомври е била 1 804,6 хил. тона, а от царевица – на 2 021,6 хил. тона, което е съответно със 7,6% и 4,9% повече спрямо отчетеното по същото време на 2016 г., отчита анализът на земеделското министерство. Увеличението при слънчогледа се дължи на малко по-бърз темп на прибиране на реколтата, в съчетание с леко повишение на средния добив, а при царевицата – изцяло вследствие на нарастване на средния добив спрямо миналата година.
Увеличение с 8,8% и с 31,5% на годишна база има и при картофите и дините. Намалява обаче продукцията от пъпеши, пипер и домати с между 7,4% и 30,7%, като спадът при доматите е най-значителен. Що се отнася до средните добиви – тези от картофи и дини са съответно с 3,9% и 6,4% по-високи спрямо отчетените година по-рано, а при пипер, пъпеши и домати се наблюдава понижение в рамките на 7,4% – 16,5%.
Отново данни към 12-и октомври сочат, че производството на кайсии, малини и лавандула бележи ръст от 49,9% до 75,7% на годишна база, което се дължи на увеличение на реколтираните площи и на средните добиви. По-добра е и реколтата от вишни, маслодайна роза, ягоди и череши в сравнение със същия период на 2016 г., макар при тези култури увеличението да е по-слабо – в рамките на 2,5% – 5%. От друга страна, производството на ябълки, круши, сливи, винени и десертни лозя намалява с между 1,3% и 13,2%, като най-съществен спад има при сливите.
Към момента, най-сериозно е увеличението на средния добив спрямо реколта `2016 при кайсиите – с 44,2%, а по-съществен спад е налице при винените лозя – с 4,6%.Предсеитбена подготовка е направена на 8 590 197 дка, а дълбока оран – на 3 121 917 дка, при съответно 9 002 887 дка и 3 651 749 дка година по-рано, сочат оперативните данни. В сравнение със същия период на 2016 г., засетите площи с пшеница, маслодайна рапица, тритикале и ечемик са с между 2,4% и 22,6% по-малко, докато при ръжта се наблюдава ръст от около три пъти и половина.
http://agrozona.bg
Четете още: Сътрудничим си с Унгария срещу двойния стандарт за храните