IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:01 | 3 ноември 2017
Обновен: 08:56 | 16 април 2024

Очакват ли ни скоро трусове?

Лъжат ли ни с прогнозите...

По материала работи: Слав Велев
Очакват ли ни скоро трусове?

Учени от университета в Колорадо, САЩ установиха, че има връзка между бавните движения на магмата в земното ядро и земетресенията с магнитуд от над 7 по Рихтер през последните години.

 

Всичко това достигат като информация благодарение на компютъра Cheyenne, който им позволява да предвиждат промени в теченията за години напред.

 

Българският сеизмолог - зам.-директорът на Геофизичния институт към Българската академия на науките проф. Димчо Солаков заяви пред Bulgaria ON AIR, че това заключение е твърде кратко и неясно. 
 

"Движенията на магмата са твърде бавни, така че периодът, установен от американските учени за такива предвиждания, не е достатъчно убедителен", категоричен бе проф. Солаков.

 

България е близо до район Вранча, Румъния - окръгът, от който страната ни помни най-страшното си земетресение от 1977 г.
 

Професорът коментира очакват ли ни бъдещи трусове отново от тази румънска част, като съобщи, че засега Вранча е спокойна, но "това съвсем нищо не значи".
 

"Там са ставали и ще стават земетресения. Ние не трябва да се плашим от тях, а да се борим да намаляваме евентуалните последствия", обясни експертът.
 

По думите му най-важните стъпки са три: качественото строителство, подготовката на населението за действия в случай на силно земетресение и-без паника!

 

"Наблюденията показват, че паниката може да вземе повече жертви, отколкото самият силен трус", заключи проф. Солаков.


Припомняме, че едно от последните земетресения, което се усети във Варна беше едва преди няколко месеца, в края на май. 


 

 

Коментари

Новини Варна