IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:14 | 5 ноември 2017
Обновен: 11:20 | 5 май 2024

Силно замърсен въздух от фини прахови частици регистрираха в Горна Оряховица

Интензивният транспортен трафик и отоплението на твърдо гориво са основните причинители

По материала работи: Слав Велев
Силно замърсен въздух от фини прахови частици регистрираха в Горна Оряховица

След началото на отоплителния сезон се появиха и силно завишени норми на фини прахови частици във въздуха. През изминалата седмица най-високи показатели бяха отчетени в Горна Оряховица, съобщи Нова телевизия.

 

В три столични квартала също са отчетени стойности над нормата на замърсяване. От началото на година до днес над 60 пъти въздухът в Горна Оряховица е бил с отклонение от нормата.

 

Интензивният транспортен трафик и отоплението на твърдо гориво са основните причинители на замърсения въздух. Не на това мнение обаче са всички жители на града.

 

Заради замърсения и запрашен въздух у нас, общините, като Горнооряховската, имат препоръки да намалят сериозно нивата на замърсяване.

 

Фините прахови частици могат да причинят сериозни проблеми с дишането и горните дихателни пътища. Според специалистите, най-рисковата група е на хронично болни пациенти.

А статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. В световен мащаб жертвите на мръсния въздух са 7 милиона.

 

news.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна