IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:46 | 11 ноември 2014
Обновен: 08:06 | 17 април 2024

МВР издирва тефтерчето на Филип Златанов

Ако не се намери оригиналът, делото може и да "умре", призна министър Вучков

По материала работи: Златина Добрева
МВР издирва тефтерчето на Филип Златанов

МВР ще работи по всички версии за изчезналото тефтерче на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това каза пред Нова тв новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, след като стана ясно от публикации в медиите, че оригиналното тефтерче на Златанов е било откраднато.
В него имаше указания как да се действа срещу определени политици, бизнесмени и общественици. Заради разкритията бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси беше осъден на 3 години и половина затвор за злоупотреба със служебно положение.
Тефтерът е бил откраднат от личния автомобил на вещото лице, което трябвало да направи нова експертиза на автентичността му, тъй като първата е направена върху копие от записките. Експертизата е назначена от Апелативния съд, който ще гледа делото на 20 ноември.
Вучков посочи, че е запознат със случая единствено от публикациите в публичното пространство и че ще изиска информация по случая от полицията и прокуратурата.
На въпрос как въпросните документи са изчезнали от личния автомобил на разследващото вещо лице, Вучков обясни, че е възможно при назначаване на експертиза и с разрешение от съответните органи да бъдат изнасяни и оригинални документи.
„Но това става със специални протоколи и в същото време не може безотговорно да се подхожда към нещата. Искам да видя дали е имало подаден сигнал в полицията и прокуратурата. Би трябвало да се проведе разследване - това е най-малкото кражба, ако не е и нещо повече“, заяви министърът на вътрешните работи.
Той обаче призна, че ако не се намерят тези оригинали, делото може и да „умре“. „Наистина, ако няма оригинално веществено доказателство, става трудно, но не и непреодолимо препятствие“, обясни Вучков.
Новият министър допълни обаче, че прокуратурата е господарят на разследването и би трябвало тя да отговори на много от въпросите.
По думите му службите в България продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели, допълни Вучков.
Министърът коментира и бъдещите промени във вътрешното ведомството и категорично заяви, че няма да си позволи нарушения и каквито и да били експерименти с българското законодателство. Законът за МВР влезе в сила на 1 юни и има избран главен секретар. Той продължава да работи, въпреки че службите претърпяха провал, каза Вучков, като визира случая „Лясковец”.
Той обясни, че законът му дава правомощие да назначава зам.-главен секретар и че се е спрял на две лица, като в момента върви нужната проверка за морален и професионален облик. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС, каза още Вучков.
Вътрешнят министър заяви, че във ведомството има дефицит от около 216 млн. лева.
"Прие се нов Закон за МВР, който не можеше да се изпълни финансово. Дори финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че няма пари за този закон. Но дори с помощта на "Атака" този закон мина и през вето на президента и сега цялата тежест е върху нас. Ще се опитам да осигуря необходимото, но с реалностите трябва да се съобразяваме. Ще обсъдим дали при актуализацията на бюджета да не се отпуснат още 125 млн. лева за МВР. Няма риск полицаите да останат без заплати”, добави новият вътрешен министър.

Коментари

Новини Варна