IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:08 | 11 ноември 2014
Обновен: 08:04 | 28 март 2024

Актуализират бюджета за 2014 г.

Правителството прие и промени в закона за ДДС

По материала работи: Златина Добрева
Актуализират бюджета за 2014 г.

Правителството прие промени в закона за ДДС и в закона за държавния бюджет за 2014 г.
Те бяха представени на пресконференция след заседанието на кабинета от министъра на финансите Владислав Горанов.
Едно от заложените изменения е подаването на данъчна декларация да става с персонален идентификационен код по електронен път. По думите на Горанов този код ще се предоставя безплатно на гражданите от НАП.
От предвижданата актуализация на бюджета пък стана ясно, че около 1,3% от прогнозирания БВП ще е неизпълнението на приходите.
По-рано здравният министър Петър Москов съобщи, че за здравното министерство ще се отпуснат допълнително 43,6 млн. лв., като с тях ще се финансират спешната и психиатричната помощ, лечението на пациенти със СПИН и дейността на болници в труднодостъпни райони. Други 100 млн. ще се насочат към Здравната каса, посочва Дарик.
Предвиждат се малко над 125 млн. лв. за МВР, като основно те ще покриват увеличените заплати на служителите.
Предвиждат се и 77 млн. лв. за финансиране на европейски проекти. Законопроектът предлага още вземанията на бюджетните организации по сметки и депозити от фалирали банки да се трансформират като вземания на финансовото министерство и да се възстановяват на организациите в левове по сметката им в централния бюджет.
На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева за бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За МВнР се дават още 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите. ДФ "Земеделие" ще получи още 70 млн. лева. за национални доплащания и за помощи на стопани с животни болни от "син език".
По отношение на закона за акциза и данъчните складове се предвижда промяна на графика за постигане на изискваните от ЕС минимални акцизни ставки за тютюна. От 1 януари 2018 г. акцизът на тютюна в страните от ЕС трябва да е не по-висок от 90 евро за 1000 къса. Правителството предлага това да стане на три стъпки от 1 януари 2016, 1 януари 2017 и 2018 г.
Пропуска се датата 1 януари 2015 г., тъй като има проблеми с увеличената контрабанда, посочи министърът. Преди да сме уверени, че сме овладели процесите и сме намалили драстично нарасналата през последната година и половина контрабанда, не смятаме за удачно да направим тази промяна, каза Горанов.

Коментари

Новини Варна