IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:22 | 12 ноември 2014
Обновен: 06:23 | 27 март 2024

Премиерът разтревожен: Как така се развлачват тефтери?

На 20 ноември предстои заседание на Апелативния съд по случая със записките на Филип Златанов

По материала работи: Златина Добрева
Бойко Борисов

По настояване на премиера Бойко Борисов правосъдният министър Христо Иванов ще направи справка за откраднатите тефтери на бившия шеф на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.
Тефтерчетата са били задигнати от колата на Стефан Бенчев - вещото лице, ангажирано с повторната експертиза на записките по делото срещу Златанов, което върви на втора инстанция. Прокуратурата е разбрала седмица след подаването на сигнала в полицията и реално по случая се разшумя след публикации в медиите.
Мистериозното изчезване на тефтерите възмути и премиера Бойко Борисов, според когото е недопустимо веществени доказателства да се размятат по коли и без охрана.
„Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без… Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година“, коментира премиерът Бойко Борисов на вчерашното първо заседание на новия кабинет, на което освен ремонта на бюджета се подхваща и темата с изчезналите тефтери.
От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че правосъдният министър Христо Иванов напълно се съгласява с премиера. „Този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства и сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата“, уверява той.
„Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. И ще кажат: „Тези там горе…“ Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи“, отговаря му Борисов. „Просто не с намеса! С тревога! И да ги питаш как така става и как ще се гарантира това да не става“, уточнява премиерът.
От думите на МВР шефа Веселин Вучков става ясно, че вещото лице Бенчев е на свободна практика. „Някога е работил в МВР, но поради навършване на 60 години още през 2007 година, ако не се лъжа, е напуснал“, разяснява Вучков.
„Аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери“, коментира на свой ред премиерът.
„И съответно говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже“, подчертава още Борисов.
Dnes.bg припомня, че в тефтерчетата на Златанов бяха открити записки с напомняне различни фигури от властта да бъдат „ударени“, „забавени“ или „забързани“. Заради разкритията бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси беше осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за злоупотреба със служебно положение. На 20 ноември предстои заседание на Апелативния съд по случая.

Коментари

Новини Варна