IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:52 | 12 ноември 2014
Обновен: 07:31 | 17 април 2024

Без депутати номади в новия парламент

Няма да се правят и нови парламентарни групи

По материала работи: Златина Добрева
Без депутати номади в новия парламент

В 43-тия парламент няма да има депутати номади, които да се местят от група в група заедно със средствата, които получават като държавна субсидия.
Това стана ясно, след като в Правилника за дейността и работата на 43-тото Народно събрание, по предложение на БСП, комисията, която го изработва записа текст, че независимите депутати вече нямат право да членуват в парламентарна група.
Минималният брой на депутатите за образуване на парламентарна група е 10.
Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, а депутатите стават независими. Те обаче няма да имат право да образуват нова парламентарна група, реши още комисията.
Депутатите приеха, че в Консултативния съвет по законодателството ще могат да участват и неправителствени организации, записани в регистъра на Министерството на правосъдието.
„Този съвет винаги e бил само от университетски преподаватели и има риск да се създаде хаос, ако в него участват и неправителствени организации“, коментира Четин Казак от ДПС.
Зам.-председател на парламента ще може да бъде освободен от поста по искане на неговата парламентарна група или в случай, че тя се разпадне, реши още временната комисия за изработването на правилника.
Секретарите на парламента ще са 8 - по един от осемте парламентарни групи.
ДПС и БСП настояваха да са 16, като мотивът е, че по традиция в Народното събрание има по двама секретари от всички групи, независимо колко са на брой, но мнозинството не прие предложението им.
Председателят на парламента след гласуване може да изисква от секретарите на Народното събрание информация за гласуването с чужди карти.
Депутатите признаха, че проблемът с гласуването с чужди карти остава, въпреки че са въведени карти с биометрични данни, понякога системата не работи.
След като стана ясно, че физически няма как и осемте заместник-председатели на парламента да стоят редом с председателя, комисията записа специален текст, за да уреди нещата.
Според него председателят на Народното събрание определя с писмена заповед заместник-председателите, които участват в ръководството на заседанията на Народното събрание за съответната седмица и места на президиума се заемат от заместник-председатели, определените със заповедта.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна