IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
20:26 | 12 ноември 2014
Обновен: 11:27 | 25 април 2024

Вещото лице Бенчев: Кражбата на тефтерите е случайна

И друг път експертът си е взимал документи за работа вкъщи

По материала работи: Лиляна Трънкова
Вещото лице Бенчев: Кражбата на тефтерите е случайна

Вещото лице Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнаха тефтерите на бившия шеф на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, смята, че кражбата е случайна. Пред bTV експертът обясни, че не за пръв път взима документи работа за вкъщи.
"И друг път се е процедирало така, винаги са се взимали, не е имало проблем. Дали е редно, дали не е редно, то като се обърне колата вече, се оказа, че не е редно", поясни Бенчев, който е трябвало да направи повторна експертиза за автентичността им.
Кражбата е станала миналата седмица, но за случая се разшумя едва вчера след медийни публикации.
Точно преди седмица Бенчев отишъл за първи път до следствения отдел на Градската прокуратура със собствения си автомобил. Дотогава винаги ползвал такси. За кратко се объркал по пътя, направил обратен завой, тогава забелязъл, че и една от задните му гуми е спукана. Оказало се, че и гумаджията наблизо не може да помогне веднага и Бенчев се върнал при колата. "Отдалечих се за малко, имаше там храсталаци, за да отида по малка нужда. Оставил съм колата за 3-4 минути без надзор", отбеляза експертът, който подозира, че кражбата е станала точно в този момент.
Обадил се веднага на тел. 112, откъдето го посъветвали на следващата сутрин да мине през Шесто РПУ да подаде сигнал. На въпрос защо не е отишъл веднага до районното, след като са изчезнали точно тези тефтери, които са веществени доказателства по дело, той заяви: "Как да отида до районното, като нямам придвижване оттам".
"Толкова години стаж и опит и да ти се случи, да се провалиш като последния глупак, но какво да се прави. Човек като не очаква...ако знае предварително, дето има една приказка, да си изкопае гроба предварително", завърши той. По думите му експертизата била готова в по-голямата си част.
По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е поискал информация кога и как вещото лице Бенчев е подал информация в МВР за кражбата от колата му и дали веднага е имало реакция от полицията.
Обвинител номер едно не вижда теория на конспирацията в случая и не очаква да има юридически проблем. Според него изчезването на тефтерите на Филип Златанов е чисто криминално деяние.
Премиерът Бойко Борисов се възмути от мистериозното изчезване на тефтерите и от факта, че веществени доказателства по дело се "влачат" по коли и без охрана, и поиска от правосъдния министър справка по случая.
За такъв тип доказателства не се изисква специален режим на съхранение, какъвто е необходим за оръжие или наркотици например, каза от своя страна градският прокурор на София Христо Динев.
Заради разкритията в тефтерите Филип Златанов бе осъден на 3 години затвор на първа инстанция, а в Апелативния съд предстои заседание по делото на 20 ноември.

Коментари

Новини Варна