IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:54 | 13 ноември 2014
Обновен: 14:34 | 17 април 2024

НЗОК ще приключи годината без задължения

Това става възможно с актуализацията на бюджета

По материала работи: Златина Добрева
НЗОК ще приключи годината без задължения

С новата актуализация на бюджета Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приключи годината без задължения, съобщи пред временната бюджетна комисия управителят на институцията Румяна Тодорова. Тя припомни, че през лятото от Касата са поискали 328 млн. лева допълнително, но отпуснати са били само 225 млн. лева.
„С одобряването на още 100 млн. лева ще бъде абсолютно компенсиран дефицитът“, обясни Тодорова.
Здравният министър Петър Москов посочи, че промяната ще осигури финансова стабилност за цялата система до края на годината. Той припомни и накъде ще бъдат насочени средствата - основната сума е за болничната помощ (50 млн. лева). За лекарства, домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, за онкологични заболявания - 15 млн. лева и за медицински изделия - 10 млн. лева.
Тодорова посочи, че част от проблема с хроничния дефицит е прекомерното разрастване на броя на болниците, както и противоречия в законите. По Закона за здравното осигуряване НЗОК плаща всички извършени дейности от болниците, докато по Закона за публичните финанси Касата не може да поеме задължения над гласувания си бюджет.
Дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК продължават, пише investor.bg. След това депутатите ще разгледат исканията за промяна в държавния бюджет, както и промени в Закона за доходите на физическите лица.

Коментари

Новини Варна