IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
19:31 | 13 ноември 2014
Обновен: 02:41 | 16 април 2024

БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект за влоговете

Ако бъде приет от Народното събрание (НС), законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система

По материала работи: Юлиян Атанасов
БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект за влоговете

 

Ако бъде приет от Народното събрание (НС), законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система и би породил рискове за финансовата стабилност на страната. За това предупреждава управляващите гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, който сезира Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) относно законопроекта, пише dnes.bg.

Според управителя на БНБ чрез закона централната банка бива принуждавана да извършва парично финансиране, което е в разрез с българското и европейското законодателство. Приемането на ЗГВБ ще предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на ЕК и ЕЦБ, убеден е Искров.

„Законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) няма да постигне изпълнение на основния посочен от вносителите мотив – по-добро „регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда“, смята гуверньорът, цитиран от пресслужбата на БНБ.

„Законопроектът освен това няма да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив – „елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% годишно““, продължава писмото на Искров, изпратено до председателя на НС Цецка Цачева.

Управителят на БНБ смята така, защото евентуалното предоставяне на финансов ресурс или държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от страна на правителството ще представлява финансова трансакция, а не разход, и съответно се записва в частта за финансирането на бюджета, без да увеличава размера на дефицита. „Подобна операция не се отразява на бюджетното салдо, изчислено както по националната, така и по европейската (ESA 2010) методология“, подчертава в писмото си Искров.

„Законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 1 юли 1997 г. до днес принципи на валутния борд. Паричните функции и операции, които централната банка може да извършва, както и редът и начинът за инвестирането, управление и отчитането на резервите, са изчерпателно разписани в Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) и те представляват гаранция за стабилността на националната валута и фиксирания валутен курс“, категоричен е той.

В писмото изрично се посочва, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика в държавите членки на Европейския съюз (EC). Република България е призвана да съблюдава правото на ЕС и да го прилага в своя вътрешен правен ред. Добре известен принцип е това, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство.

„Финансиране от страна на БНБ на ФГВБ, доколкото последният има статут на „орган, регулиран от публичното право“, е несъвместимо със забраната на парично финансиране, установена в ДФЕС“, отбелязва Искров.

„Въвеждането на предлаганото завишаване на годишната премийна вноска, дължима от банките към ФГВБ, би довела най-малко до две негативни последици. Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката“, аргументира се гуверньорът на БНБ.

„Не само опитите за принуждаване на централната банка да извършва парично финансиране в нарушение на българското и европейското законодателство, но и посочените потенциални ефекти за банките от едно повишаване на размера на техните премийни вноски директно вредят на финансовата стабилност на България“, предупреждава Искров.

 

Коментари

Новини Варна