IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
19:37 | 13 ноември 2014
Обновен: 20:23 | 17 април 2024

Над 570 000 са диабетиците в България

Над 577 000 българи са диагностицираните диабетици у нас. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет

По материала работи: Юлиян Атанасов
Над 570 000 са диабетиците в България

 

Над 577 000 българи са диагностицираните диабетици у нас. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние, пише БГНЕС.
Стряскащите данни бяха представени от националния консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева и доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" на кръгла маса на тема "Обединени срещу диабета". България е на 30-то място в Европа по отношение на грижи за болните с диабет. Страната ни отделя едва 350 млн. лева на година за лечение на диабет.
Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова се похвали с извоюването на 300 броя тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар за болните над 18-годишна възраст. Досега Националната здравноосигурителна каса отпускаше едва 150 броя тест-ленти, които са крайно недостатъчни за хората с диабет да измерват редовно кръвната си захар.
По време на дебата в парламента участниците изразиха съмнение, че допълнителните 100 млн. лева, които актуализацията на бюджета за тази година предвижда за НЗОК, ще са от полза за диабетиците.
Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.
Доц. Димитър Чаръкчиев представи изготвен диабетен регистър, чрез който пациенти и лекари ще имат възможност за по-добра профилактика. Въпреки че той е готов и базиран на сериозни изследвания, все още не работи. Проф. Сабина Захариева акцентира върху това, че е необходима цялостна реформа в българското здравеопазване.
По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 милиона. Очакванията са, че през 2035 година броят им ще достигне 592 милиона. Смъртните случаи от заболяването са 5,1 млн. годишно или един на всеки 6 секунди.
На 14 ноември светът отбелязва Световния ден за борба с диабета. Това е рождената дата на Фредерик Бантинг. През януари 1922 г. в Канада д-р Бантинг инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша - 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му.

 

Коментари

Новини Варна