IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:29 | 13 ноември 2014
Обновен: 14:49 | 17 април 2024

Военният министър: "Ще стягаме бойния дух на армията"

Новият военен министър Николай Ненчев се надява бюджетът на министерството да стигне до края на годината

По материала работи: Юлиян Атанасов
Военният министър: "Ще стягаме бойния дух на армията"


Новият военен министър Николай Ненчев се надява бюджетът на министерството да стигне до края на годината. Негов приоритет ще бъде вдигането на бойния дух в армията, предаде dnes.bg.

В Карлово военният министър присъства на официална церемония по изпращане на 28-ия контингент за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. 110 военнослужещи ще участват в мисията. Основните задачи на контингента ще бъдат охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар от външни заплахи, проверка и контрол на трафика на хора и товарни автомобили и тренировка, обучение и подпомагане на формированията от Афганистанските сили за сигурност. 7 от военнослужещите са жени.

„Българските контингенти са проявявали висок професионализъм, достойнство и чест навсякъде, където са били”, заяви министър Ненчев в Карлово.

Национален командир на контингента е полковник Георги Любомиров Маргитин, участвал в няколко международни мисии в Афганистан и Босна и Херцеговина.

Участието на България в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

 

Коментари

Новини Варна