IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:46 | 14 ноември 2014
Обновен: 20:46 | 25 април 2024

Рашидов нареди проверка в къща-музей "Хаджи Димитър"

Апаши задигнали ятаган с кания, пищов и нож

По материала работи: Златина Добрева
Вежди Рашидов

Пълна проверка на мерките за сигурност в къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен разпореди министърът на културата Вежди Рашидов заради извършен в нея обир.
Съобщението за кражбата е получено в полицията вчера в 8 часа. Според сигнала от едно от помещенията на втория етаж са откраднати три експоната с историческа стойност.
Обектът е охраняван, като сигнал за проникване е отчетен между 3,30 и 4,00 часа вчера сутринта, пише dnes.bg.
След 8 часа оперативна група е извършила оглед на място, като е установила, че неизвестно лице е проникнало в двора на къщата чрез странична врата, след което е разбило заключващото устройство на входна врата на едно от помещенията и след счупване на витрина е откраднало ятаган с кания, пищов и нож. По случая е образувано досъдебно производство.
Комисията, която ще извърши проверка на състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, включително на мерките за сигурност, ще бъде назначена със заповед на Вежди Рашидов.
В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, както и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.
Проверяващите инспектори от Министерство на културата ще трябва да преценят дали са достатъчни мерките, взети от длъжностните лица в музея за опазването и съхраняването на безценните експонати. Къща-музей „Хаджи Димитър” е на подчинение към Регионалния исторически музей в Сливен.
Родният дом на Хаджи Димитър в сливенския квартал „Клуцохор”, където той се ражда на 10 май 1840 г., е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане.
Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът /кухнята/ и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница.
На втория етаж е представена експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа - изложени са интересни експонати на образци огнестрелно и хладно оръжие, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г.
Къща-музей „Хаджи Димитър” е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Коментари

Новини Варна