IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:33 | 15 ноември 2014
Обновен: 17:15 | 17 април 2024

Пада възрастта на бездетните родители

Все по-често хората под 30 г. имат репродуктивни проблеми

По материала работи: Златина Добрева
Пада възрастта на бездетните родители

Рязко пада възрастта на хората, които имат репродуктивни проблеми, стана ясно по време на форум в Пловдив. Ако досега с проблема хората са се срещали след 35-годишна възраст, то проблем със забременяването вече срещат дори 29-годишните.
„Профилактиката на мъжете и жените в ранна възраст е изключително важна, за да се предотврати този проблем”, заяви пред Dnes.bg Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе".
В последните месеци става все по-голям броят на хора с репродуктивни проблеми, сочат данните на неправителствените организации.
На форума в Пловдив бяха засегнати въпросите за ин витро процедурите с донорски материал. За съжаление, те не се покриват от държавата, а сумата за една такава процедура е около 7000 лева.
„Има хора, които искат да дарят яйцеклетки, но се притесняват да го направят, защото имат много въпроси, на които нямат отговор”, коментираха още от „Искам бебе”.
Според тях един от сериозните проблеми за донорството е липсата на информация за процедурата и даряването.
145 000 официално са хората с репродуктивни проблеми в България.
„В малките населени места все по-трудно хората признават, че имат нужда от помощ, сещат се за това, когато станат на 40 години, но тогава е много късно”, заяви Мариета Великова - председател на „Майки за донорство”.
Неправителствените организации готвят проектозакон за мерки във връзка с репродуктивните проблеми.
„Въвеждане на електронните досиета – структурирането на информацията в досието на всеки един, това ще бъде едно от първите предложения, които ще направим към новото правителство”, каза още Великова.
Тя твърди, че има нужда и от свързването на Регистъра за раждания с тези към Агенцията по трансплантация и Националния фонд ин витро, защото така ще може да се направи много по-точна статистика колко точно бебета се раждат.

Коментари

Новини Варна