IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:37 | 18 ноември 2014
Обновен: 19:02 | 17 април 2024

Парламентът отпуска още 100 млн. лева на НЗОК

Реформите са задължителни, смятат управляващи и опозиция

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът отпуска още 100 млн. лева на НЗОК

Още 100 милиона лева отпусна парламентът на НЗОК. Актуализацията на бюджета на Касата на първо четете беше подкрепена от 169 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, ББЦ, против бяха 9 от "Атака", 27 от БСП се въздържаха при гласуването.
С новата актуализация НЗОК ще приключи годината без задължения, обеща управителят й Румяна Тодорова.
Още през юли Здравната каса настояваше да получи допълнително 328 млн. лева, но бяха отпуснати 225 милиона, заради което се наложи сега отново да се намерят допълнителни пари за здравеопазване.
Основната сума сега ще е за болничната помощ - 50 млн. лева. За лекарства, домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, за онкологични заболявания - 15 млн. лева, и за медицински изделия - 10 млн. лева.
По време на дебатите управляващи и опозиция се обединиха около позицията, че колкото и актуализации на бюджета на НЗОК да се правят всяка години, в крайна сметка и пациенти, и лекари са недоволни и реформите са задължителни.
"Това е четвърти бюджет за тази година на НЗОК, а това означава, че в условия на политическа криза няма как да има стабилност в системата на здравеопазването“, призна Хасан Адемов от ДПС, цитиран от dnes.bg.
В същото време обаче той предупреди, че няма как амбициозните планове за сериозна реформа в системата на ресорния министър Петър Москов за следващата година да се осъществят, защото финансовият министър Владислав Горанов вече е разпоредил на ведомствата да подготвят бюджетите си за 2015 г. на базата на сега действащото законодателство.
Москов му отговори, че има ангажимента на Горанов парите за следващата година да не са под нивото за тази заедно с актуализациите и увери, че ще прави реформи.
"Смисълът на пакета от нормативни мерки, които правителството ще внесе в парламента заедно с проектобюджета за 2015 г. не е да търсим нормативна база за увеличаване на тези разходи, а да намерим нормативна база, по която започва пътя, по който системата на здравеопазването и финансирането й преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат“, посочи Москов.
"Всички ние сме допуснали тази система да бъде такава и съответно трябва да платим сметката за това“, обърна се той към депутатите. Според него цените, които са плащали за лекарства държавните болници, са завишени, което се отразява на заплатите на лекарите и на оборудването.
Семир Абумелих от ГЕРБ предложи група от депутати да направи проучване в 3-4 страни, където здравеопазването е ефективно и да предложи опитът оттам да се приложи и у нас.
"Тук само си говорим по тази тема и НЗОК си остава единственият вход към българското здравеопазване“, коментира той.
Според него може да се мисли за промени и на системата, която в момента е 100% солидарна.
"Не може ли да не е да 100%, ами 70%, защо иначе да не направим и пенсионната система напълно солидарна, ами има пенсии по 170 лева и по 700 лева“, мотивира се депутатът от ГЕРБ.
Стоян Тонев от ГЕРБ, който доскоро беше директор на ВМА, каза, че в момента НЗОК дължи 90 милиона на болниците, а в актуализацията от 100 милиона са разписани само 45 милиона за болниците.
Той обвини предишни управляващи, че законово са позволили на НЗОК да не си плаща дължимото на болниците.
Според него другият голям проблем е, че 900 000 души не си плащат здравните вноски.

Коментари

Новини Варна